Nový nejhodnotnější startup světa je z Číny. ByteDance s valuací 75 miliard dolarů přeskočil Uber

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

bytedance-office
0Zobrazit komentáře

Nejhodnotnějším startupem na světě byl dlouhou dobu Uber, jemuž se podařilo v investicích vybrat už přes 24 miliard dolarů. Jeho hodnota se po poslední investici zastavila na 72 miliardách dolarů. Z Číny se však nyní zjevil startup ByteDance, který jednorázově vybral 3 miliardy dolarů, což posunulo jeho hodnotu na 75 miliard dolarů. Uber je tak odsunutý na druhou pozici.

Třímiliardovou investici do čínského ByteDance, jak informoval Bloomberg, vedla obří japonská investiční skupina SoftBank, která je shodou okolností také jedním z největších akcionářů Uberu. Pozice nejhodnotnějšího startupu na světě je pro ByteDance velmi slušným úspěchem, když vezmeme v potaz, že až dosud prakticky nebyl viděn mimo Čínu. Právě tam boduje se svou video aplikací Douyin a zpravodajským agregátorem Toutiao.

Investice od SoftBank, KKR & Co., General Atlantic a dalších má každopádně ByteDance pomoci s expanzí do zbytku světa, kam zatím za šest let svého fungování tento čínský startup příliš neexpandoval. Nicméně i v západním světě je známá jeho video aplikace Douyin, jen pod jiným názvem TikTok, a už nyní nicméně přitahuje zájem gigantů jako Tencent a Facebook.

tiktok

TikTok

TikTok je víceméně sociální sítí pro vytváření a sdílení krátkých, zejména hudebních videí, případně pro jejich živé streamování. ByteDance ostatně před rokem za miliardu dolarů koupil podobnou a u nás známější konkurenční službu musical.ly, kterou před několika měsíci s vlastník TikTokem spojil.

nfibrecare-futurenow

Přečtěte si takéČeský startup [n]fibrecare vyhrál FutureNow Startup Awards a odnáší si přes půl milionu korunČeský startup [n]fibrecare vyhrál FutureNow Startup Awards a odnáší si přes půl milionu korun

V loňském roce vykázal ByteDance příjmy ve výši 2,5 miliardy dolarů a letos cílí na téměř trojnásobek. Podobně jako mnoho dalších startupů v podobné rané fázi ale zatím stále není v zisku. To ostatně platí i o Uberu. Vedle hudebních videí tvoří základnu ByteDance o stovkách milionů uživatelů také zpravodajská služba Toutiao, která pomocí umělé inteligence sestavuje každému uživateli přehled zpráv a příběhů na míru.

Právě zpravodajský agregátor má denně stovky milionů aktivních uživatelů a lidé v něm začínají trávit podobné množství času jako ve WeChatu, což je v Číně takzvaná „superaplikace“ od Tencentu, ve které můžete telefonovat, psát zprávy, prohlížet sociální sítě a také platit – tedy většinu toho, co běžně na telefonu děláte. Ostatně to, že se ByteDance a jeho zakladatel Zhang Yiming zatím čínským gigantům Tencent a Alibaba a jejich investicím dokázali při svém rozvoji vyhnout, je vcelku pozoruhodné.

Yiming-Zhang-bytendace

Yiming Zhang, zakladatel a CEO ByteDance

Nyní získané 3 miliardy dolarů od SoftBank a dalších investorů každopádně ByteDance posouvají na pozici nejhodnotnější startupu na světě s valuací 75 miliard dolarů a bude zajímavé sledovat, jak bude probíhat jeho expanze na západní trhy. Na dalších místech žebříčku nejhodnotnějších startupů jsou aktuálně Uber (72 miliard dolarů), jeho čínský konkurent Didi Chuxing (56 miliard dolarů), Airbnb (29 miliard dolarů) a SpaceX (21,5 miliardy dolarů).

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym