Microsoft představil Project xCloud, díky kterému si zahrajete hry z Xboxu i na mobilu a tabletu

Michal PtáčekMichal Ptáček

xcloud-11
0Zobrazit komentáře

Americká technologická společnost Microsoft představila novinku, která potěší snad každého pravověrného konzolového hráče. Její nová herní služba Project xCloud umožní zahrát si díky principu streamování libovolnou hru z konzolí Xbox i na jiných zařízeních – například počítačích, tabletech nebo mobilních telefonech.

Microsoft tak se svojí novinkou míří na momentálně velmi se rozvíjející trh streamování, který dle mnohých odborníků představuje budoucnost hraní. Hlavní výhodou totiž je, že streamování her není příliš závislé na hardwarové výbavě koncového herního zařízení, které má hráč u sebe, a hrát je tak v podstatě možné na čemkoliv – samozřejmě za předpokladu, že hráč má k dispozici dostatečně rychlé internetové připojení.

JB_preview

Přečtěte si takéJaroslav Beck o české VR hře Beat Saber: Hra se zaplatila v prvních hodinách prodejeJaroslav Beck o české VR hře Beat Saber: Hra se zaplatila v prvních hodinách prodeje

Ostatně není náhoda, že na podobných streamovacích aktivitách už nějaký čas pracuje například i konkurenční Sony se svým PlayStation Now nebo výrobce grafických karet Nvidia se službou GeForce Now. A aby to Microsoft neměl snadné, před pár dny se do boje zapojil i Google se svou nově ohlášenou službou Project Stream, umožňující streamování áčkových herních titulů do prohlížeče Google Chrome.

xbox-22

Hry z Xboxu bude možné hrát i na tabletu

Pozice Microsoftu tedy do startu rozhodně nebude jednoduchá a podobně jako u klasických herních konzolí, kde se Microsoft přetahuje především s japonskými giganty Sony a Nintendo, i zde můžeme očekávat tvrdý konkurenční boj.

Gears of War, Forza nebo Fable

V něm chce Microsoft vyhrát díky vlastnímu speciálnímu hardwaru, který bude komunikovat s jeho datovými centry, jež fungují na cloudovém řešení Azure a měly by umožnit hráčům hrát i ty nejvíc náročné hry v podstatě na jakémkoliv zařízení. Těch má Microsoft k dispozici obrovské množství a právě fakt, že hráčům umožní hrát na tabletech nebo mobilech herní hity jako Forza, Gears of War nebo Fable, by mohl být minimálně do startu obrovskou výhodou.

xboxonex

Herní konzole Xbox One X

Hned od začátku pak Microsoft slibuje podporu zhruba tří tisíc Xboxových titulů a samozřejmě také oblíbeného bezdrátového Xbox ovladače. Hry však zároveň bude možné ovládat dotykem, což ocení zejména mobilní hráči s mobily a tablety. Oficiální testování služby začne už na jaře příštího roku, kdy přesně se však dočkáme plného zpřístupnění a uvedení na trh, Microsoft zatím neprozradil.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym