Japonsko vyvinulo stavebního humanoida. Zatím umí instalovat sádrokarton

Filip HouskaFilip Houska

hrp5_cc
0Zobrazit komentáře

Robotické technologie se každým dnem vylepšují a typickým příkladem může být americká firma Boston Dynamics, která se svými roboty předvádí vskutku pozoruhodné pokroky. Na toto pole se nicméně derou i další ambiciózní výrobci se svými řešeními. Jedním z nich je i japonský Institut pokročilé industriální vědy a technologie, respektive AIST.

AIST vyvinul humanoidního robota pod označením HRP-5P, který má sloužit jako ideální pomocník pro rutinní stavební a konstrukční účely. A prvním z úkolů, s nímž si dokáže poradit, je instalace sádrokartonu.

Na této činnosti to ostatně prezentuje samotný AIST ve svém videu, kde lze vidět HRP-5P v akci. I když je celý proces instalace zatím velmi pomalý a lidská síla by jej bezesporu zvládla rychleji, úkol se mu podaří splnit. Kus sádrokartonu totiž humanoid zvedne, odnese na místo určení a následně přivrtá. Jako náznak „robotické“ budoucnosti se tak HRP-5P osvědčuje.

Celá technologie navíc funguje zcela autonomně. Humanoid má být schopen pomocí integrovaných systémů zmapovat své okolí a díky pokročilé umělé inteligenci následně určit, na jaké objekty se má zaměřit a jak s nimi naložit.

Řešení japonského nedostatku pracovní síly

AIST chce s touto technologií výhledově řešit jeden zásadní problém, který se prolíná napříč Japonskem – nedostatek pracovní síly a stárnoucí populace. V případě, že by se podařilo HRP-5P vyrábět v širokém měřítku, mohl by doplňovat pracovníky na stavebních plochách. Vedle instalace sádrokartonu by tak mohl montovat konstrukční struktury na budovách, lodích nebo letadlech.

frankone-top

Přečtěte si takéAutomatický AeroPress po Kolumbijsku. Kávová velmoc ukazuje svůj první kávovarAutomatický AeroPress po Kolumbijsku. Kávová velmoc ukazuje svůj první kávovar

Při správném naprogramování příslušných robotů se navíc jedná o optimální využití. Tyto činnosti se zpravidla „opakují“, nevyžadují tolik lidské kreativity a pokud si aktuální technologický trend bude držet nastavený směr, je nevyhnutelné, že uvedené úkoly budou řešit jen roboti.

9C2FD67B-C47F-48F0-B501-1AB94D4A79FD

Stejně to vnímá i společnost Boston Dynamics, která do podobného zaměření stylizuje například svého humanoida Atlase. Ten má být vhodným doplňkem například do skladů pro tahání zboží a jeho řazení do regálů. Vedle něj však firma vsází i na SpotMini, robotického psa, který díky svým autonomním a orientačním technologiím dokáže mapovat okolní prostory a dokonce přímo spolupracovat se svými druhy.

Foto: Boston Dynamics

Diskuze (0)

Novinka

Anonym