Japonec vytvořil Rubikovu kostku, která se díky robotickému motoru dokáže sama složit

Nela VítováNela Vítová

rubik
0Zobrazit komentáře

O tom, zda budou v budoucnu schopni roboti zcela nahradit lidskou mysl, se stále vedou pře. Nápad Japonce s přezdívkou Human Controller však posouvá robotickou inteligenci opět o něco dále a dokazuje, že přístroj se podle všeho dokáže ujmout i úkonu dříve vyhrazenému pouze člověku. Složení Rubikovy kostky totiž vyžaduje podobně jako jiné hlavolami poměrně pokročilou inteligenci.

Díky umístění malého, předem naprogramovaného, robotického motoru spolu se sestavou speciálních snímačů se mechanický hlavolam dokáže složit sám během několika sekund bez jakéhokoliv lidského zásahu. Děje se tak samovolným pohybem jednotlivých řad, který si přístroj určuje.

Na svůj YouTube kanál umístil tvůrce několik videí, ve kterých ukazuje různé možnosti složení, včetně rozložení kostky s náhledem do jejího robotického centra. Webové stránky projektu zase nabízejí obrazový náhled do mechanického zpracování kostky a jejího detailního složení. Tam tvůrce zároveň vysvětluje, že ačkoliv by to bylo jednoduché, kostka nefunguje na základě toho, že si robot pamatuje její rozložení a není naprogramován tak, aby ji poté opět ve stejných krocích složil. To ostatně potvrzuje i přiložené video, ve kterém je vidět, že rozložení kostky zabere 15 kroků. K jejímu opětovnému složení jich však robot následně potřebuje 30.

rubik’s cube5

Vynález japonského inženýra je vylepšenou a zmenšenou verzí Rubikovy kostky, kterou představil v jednodušší formě již v průběhu minulého roku. Tvůrce navíc většinu svých projektů dělá pouze pro zábavu, takže se i přes dožadování v komentářích na svém webu pravděpodobně nedočkáme brzy její komerční podoby.

rubik’s cube3

Vnitřní mechanismus kostky

Diskuze (0)

Novinka

Anonym