Instagram má po odchodu spoluzakladatelů nového šéfa. Je jím Adam Mosseri z Facebooku

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

instagramfounders

Foto: Instagram

Spoluzakladatelé Instagramu Mike Krieger a Kevin Systrom s jeho současným šéfem Adamem Mosserim (uprostřed)

0Zobrazit komentáře

Pouze týden trvalo Facebooku, než našel nového šéfa Instagramu. Právě před týdnem, v pondělí 24. srpna, totiž nečekaně oznámili svůj konec v populární sociální síti její spoluzakladatelé, Mike Krieger a Kevin Systrom. Novým šéfem Instagramu se stal Adam Mosseri, který ve Facebooku působí už deset let a oba spoluzakladatelé mu věří ohledně dalšího rozvoje služby. Osud Instagramu je ovšem po odchodu dvou klíčových mužů značně nejistý, i kvůli tomu, co v uplynulém týdnu vyplulo na povrch.

Kevin Systrom a Mike Krieger oznámili svůj odchod z Instagramu jako blesk z čistého nebe. Svůj odchod dvojice komentovala tím, že se chce soustředit na novou kapitolu svých profesních životů, ale z Instagramu, který v roce za 1 miliardu dolarů koupil Facebook, neodcházejí kvůli tomu, že by je přestala práce bavit. Za jejich odchodem stojí stále větší neshody se šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem a dalšími klíčovými zaměstnanci ohledně dalšího směřování Instagramu.

Ať už by ale byly důvody odchodu spoluzakladatelů Instagramu, kteří před osmi lety začínali ve 13 lidech a dnes jejich produkt využívá více než 1 miliarda uživatelů měsíčně, jakékoliv, musel Facebook najít nového šéfa. Adam Mosseri, který do Facebooku poprvé přišel v roce 2008 jako produktový designér později z pozice viceprezidenta řídil News Feed, až se nakonec letos přesunul do pozice viceprezidenta produktu v Instagramu.

Spoluzakladatelé Instagramu Mike Krieger a Kevin Systrom se svým týmem

„Jsme nadšeni, že předáváme otěže produktovému lídrovi se silným designovým zázemím a soustředěním na řemeslné provedení a jednoduchost – stejně jako hluboké porozumění důležitosti naší komunity,“ uvedli ve společném prohlášení Systrom a Krieger. „To jsou hodnoty a zásady, jež pro nás byly v Instagramu od úplného začátku základem, a jsme rádi, že je Adam ponese dál.“

Mosseriho povýšení do role šéfa Instagramu je vcelku logické. Samotný Facebook po deseti letech moc dobře zná a nyní bude vést Instagram, kam se sám před pár měsíci na Zuckerbergův pokyn přemístil. Vše se děje v době, kdy se obě služby stále více propojují, a právě to měl být největší problém spoluzakladatelů Instagramu. Těm se nelíbilo, jak moc se Facebook do jejich služby montuje a upřednostňuje v něm své potřeby.

tomascupr

Přečtěte si takéPotravinový e-shop Rohlik.cz nově upozorňuje na nevhodná éčka a ukazuje nutriční hodnotyPotravinový e-shop Rohlik.cz nově upozorňuje na nevhodná éčka a ukazuje nutriční hodnoty

Vzhledem k tomu, že Systrom a Krieger v následujících týdnech Instagram definitivně opustí, nelze vyloučit, že se pod vedením Mosseriho a případně i samotného Marka Zuckerberga budou obě služby ještě více propojovat. Jedny z hlavních bodů nesvárů měly být nyní například tlačítko pro přechod na Facebook nebo zobrazování notifikací z Facebooku v aplikaci Instagramu. Systromovi s Kriegerem se pak nelíbilo ani odstranění zmínky o tom, že fotky poslané z Instagramu na Facebook jsou právě z fotografické sociální sítě.

Pro oba spoluzakladatele je nyní podle jejich prohlášení klíčové, aby Instagram i pod novým vedením udržel v prioritách na prvním místě vybudovanou komunitu. Ta dnes čítá přes miliardu aktivních uživatelů měsíčně a Krieger se Systromem věří, že na ni bude i Adam Mosseri dbát. Nový šéf Instagramu si zároveň bude hledat nový výkonný tým včetně šéfa vývoje, šéfa produktu a šéfa provozu. Vzhledem k dalšímu směřování služby bude zajímavé, na koho ukáže. Může to totiž napovědět o případném dalším sbližování s Facebookem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym