Herní revoluce je na obzoru. Rockstar Games za dva týdny vydají Red Dead Redemption 2

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

Herní svět již za pár týdnů velmi pravděpodobně zažije další významný milník. Po pěti letech bez nové hry se totiž na scénu vrací legendární společnost Rockstar Games, která stojí za sériemi jako Grand Theft Auto, Max Payne nebo Red Dead. A právě do poslední zmiňované řady přibude po dlouhém čekání 26. října další kousek, Red Dead Redemption 2.

Prequel k poslednímu dílu série, který byl vydán v roce 2010, představí v hlavní roli banditu Artura Morgana, člena gangu Dutche Vab Der Lindeho. V roce 1899, poté, co se gangu nepovede bankovní loupež, je Arthur společně se svými přáteli nucen utíkat otevřeným světem amerického západu, zatímco jsou jim v patách nejlepší lovci hlav tehdejší, rychle se měnící doby.

rdr2_1

O příběhu hry jako takovém Rockstar nechce dopředu říci mnoho, avšak o to sdílnější je o okolnostech, detailech, prostředí či interakcích, které budou hráče na konzolích Playstation 4 a Xbox One provázet po celou dobu hraní. V několika trailerech a setech screenshotů totiž společnost dokázala, že si dala na svém novém vlajkovému titulu záležet do nejmenších detailů.

Technické detaily a nativní 4K

Jak už je u Rockstar Games tradicí, na vizuální stránce si dávají vývojáři a grafici velmi záležet, a tak už první oficiální trailer, vydaný 20. října 2016, ohromil veřejnost svojí grafikou. Ve finále si hru nejvíce vychutnají ti hráči, kteří mají k dispozici 4K monitor a konzoli PS4 Pro nebo Xbox One X, jež naplno využijí grafického potenciálu hry. Red Dead Redemption 2 v první fázi nevyjde na PC, avšak dle nepotvrzené zprávy magazínu VG247 se na ní již pracuje.

Z technické stránky také stojí za zmínku velká vykreslovací vzdálenost, která byla vidět na některých screenshotech. Taková možnost zprostředkuje ohromující výhledy do kovbojské krajiny, na druhou stranu se společně s dalšími faktory nevyhnutelně podepíše na výkonu konzolí a velikosti samotné hry. Ta by dle některých odhadů měla činit až 105 GB a hráčům je tak doporučováno uvolnit si místo na discích.

Od bažin po hory, od kempu po města

Nejnovější počin Rockstaru si s otevřeným světem skutečně vyhrál. Ačkoliv výsledná mapa zatím nebyla zveřejněna, už nyní je jasné, že cílem tvůrců bylo vytvořit co nejrozmanitější krajinu. K dispozici budou jak zasněžené oblasti a mokré bažiny, tak husté lesy a vyprahlé pouště. Tomu bude odpovídat i fauna, která by měla čítat přes 200 živočišných druhů, jejíž zástupce bude samozřejmě možné lovit. Speciálním bodem je pak Arthurův kůň, jehož plemeno si může hráč vybrat dle svých potřeb z devatenácti možností. Pro představu, ve hrách Far Cry 3, Far Cry 4, Far Cry 5, Red Dead Redemption a Grand Theft Auto V bylo v součtu 185 živočišných druhů.

Zpráva holandského herního magazínu InsideGamer nejdříve hovořila o implementaci kompletní mapy z původního Red Dead Redemption, avšak později od svého prohlášení odstoupil. Víme však, že se bude jednat o vůbec největší mapu, kterou kdy Rockstar vytvořil.

V nadcházejícím titulu budou klasické pouštní vesnice i větší, industrializací oplývající města, ve kterých se budou nacházet hotely, salóny, hospody či různorodé obchody. Ty by navíc měly být přístupné přímo z ulice, bez načítání, což je možnost, která ještě před pár lety nebyla vůbec technicky proveditelná. Některé z těchto obchodů navíc mají nekalý byznys bokem, který může hráč objevit a využít ho ke svému prospěchu.

Interakce na každém kroku

Jedním z klíčových slov pro Red Dead Redemption 2 je interakce, která mezi Arthurem a okolím probíhá takřka na každém kroku. Obyvatelé si totiž zapamatují Arthurovy činy a podle nich se k němu také budou chovat. Nezřídka se tak může stát, že na Arthura bude pokřikovat neznámá žena například „Zabil jsi mého bratra!“. Různé vedlejší úkoly a aktivity mohou vzejít z prostého povídání s vesničanem, hospodským nebo šerifem.

Podobně jako v Grand Theft Auto 5, i v RDR 2 bude Arthur v krajině narážet na náhodné události jako například přepadení dostavníku. Je pak pouze na hráči, jestli se přidá a oběť zachrání, nebo radši otočí koně a odcválá pryč. Stejně jako vše ostatní, i tato malá rozhodnutí mají vliv na hru jako celek. Nebo je třeba rozehnat rvačku? Zkuste vystřelit varovnou střelu z revolveru.

Důležitou součástí hraní je pak interakce s již zmiňovaným gangem. Má 23 členů a provádění různých činností může tomuto skromnému společenství zvýšit morálku a také otevřít cestu k novým úkolům. Není od věci tak čas od času pokácet strom, přinést kořist z lovu nebo přidat vydělané peníze do společné kasy.

Nejmenší detaily a největší realističnost

Red Dead Redemption 2 se bez nejmenších pochyb snaží být co nejrealističtější hrou, a tak se kromě běžných činností, které by hráč od kovbojky čekal, zaměří i na širokou škálu dalších aktivit. Arthur tak bude moci pít, jíst, koupat se, holit se a mnoho dalšího. Ostatně krev či bláto se postupně budou dynamicky vrstvit na Arthurově oblečení, zároveň špatný výběr oděvu může způsobit zhoršenou schopnost plavání.

rdr2_5

Ať už ale koupíte jakýkoliv kousek oděvu, každý je renderovaný samostatně, a tak se přirozeně hýbe, bez záseků. To se týká i dynamiky koně, u kterého zase vývojáři nezapomněli ani na tak ješitný detail, jako koňská varlata, která mění velikost podle venkovní teploty.

Co se zbraní týče, ve hře jich bude padesátka, přičemž Arthur o ně bude muset pečovat, aby nebyla ovlivněna jejich přesnost. Do některých typů střelných zbraní bude pasovat více typů nábojů, s výbušninami zase například bude možné odstřelit do vzduchu vlak (kromě toho, že ho bude možné i řídit).

Prodeje jako u GTA 5

Toto vše je jen hrstka z celé plejády detailů a možností, které svět v Red Dead Redemption 2 nabídne, a lze tak předpokládat, že toto komplexní a propracované dílo přitáhne nadprůměrné množství hráčů. To i přesto, že od původního termínu vydání, který byl stanoven na podzim 2017, uběhl už rok.

rdr2

Očekávání jsou zkrátka obrovská, a tak se analytici předhánějí v optimistických odhadech. Například Mat Piscatella ze společnosti NPD v létě předpověděl, že Red Dead Redemption 2 se stane nejprodávanějším titulem roku 2018, čímž by předčil tituly jako Battlefield V nebo Fallout 76.

Pozitivní jsou ohlasy i z herních obchodů. Velký zájem zaznamenává JRC Gamecentrum, a to zejména o sběratelské edice, které byly vyprodány během několika dní od oznámení. „Co se týká klasické edice, aktuálně se předobjednávky pohybují na číslech srovnatelných s jinými velkými tituly, z těch letošních například God of War,“ říká Barbara Hacsi z JRC Gamecentrum.

Martin Schovanec z konkurenčního Xzone.cz tvrdí, že čísla dosavadních předobjednávek se podobají těm, který obchod zaregistroval před pěti lety u Grand Theft Auto V. „Zatím vše nasvědčuje tomu, že Red Dead Redemption 2 bude prodejně nové GTA 5,“ uvedl Schovanec pro CzechCrunch.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym