Facebook zaplatí kvůli skandálu Cambridge Analytica pokutu ve výši 15 milionů korun

Michal PtáčekMichal Ptáček

zuckerbergkongres

Zakladatel Facebooku, Mark Zuckerberg, během výpovědi u Kongresu Spojených států amerických

0Zobrazit komentáře

Přibližně 7 měsíců od vypuknutí skandálu Cambridge Analytica, během kterého se přišlo na to, že zmíněná britská společnost získala data desítek milionů uživatelů Facebooku a následně je využila v rámci volebních kampaní hned v několika zemích, má tento skandál další dohru. Facebook od britského úřadu pro ochranu osobních údajů (ICO) v důsledku porušení zákona o ochraně dat obdržel pokutu ve výši 500 tisíc liber, v přepočtu zhruba 14,7 milionu korun. Jedná se o nejvyšší možnost pokutu, kterou úřad v tomto případě mohl udělit.

Data, která na Facebooku prostřednictvím aplikace od psychologa Aleksandra Kogana dnes už neexistující společnost Cambridge Analytica v letech 2007 až 2014 získala, měla obsahovat údaje zhruba 1 milionu Britů. A právě Facebook je dle ICO za tento problém zodpovědný.

samaira

Přečtěte si takéDesetiletá Američanka vymyslela deskovou hru, která učí děti programovat. Má na ni vlastní firmuDesetiletá Američanka vymyslela deskovou hru, která učí děti programovat. Má na ni vlastní firmu

„Facebook nezvládl dostatečně dobře chránit soukromí svých uživatelů a navíc po prvním odhalení zneužití osobních dat v roce 2015 nezajistil nápravu,“ uvedl britský úřad.

Facebook rozhodnutí úřadu prozatím zkoumá, vzhledem k výši pokuty, která je pro miliardovou firmu v čele s Markem Zuckerbergem spíše symbolická, se dá však dá s největší pravděpodobností očekávat, že požadavkům britského úřadu na zaplacení pokuty vyhoví. Stačilo přitom poměrně málo a pokuta mohla být v tomto případě mnohem bolestivější.

56D54908-85BB-4F60-BE37-B602A76BCF23

Alexander Nix, suspendovaný CEO analytické společnosti Cambridge Analytica

Kdyby totiž skandál s únikem a zneužitím dat uživatelů proběhl po schválení obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), mohl by Facebook v tomto případě čelit pokutě ve výši až 22,5 milionu dolarů, případně 4 procent svého ročního obratu. To by u americké sociální sítě představovalo zhruba 1,9 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 43 miliard korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym