Desetiletá Američanka vymyslela deskovou hru, která učí děti programovat. Má na ni vlastní firmu

Nela VítováNela Vítová

samaira
0Zobrazit komentáře

Ve věku, kdy je pro většinu dětí náplní dne chození do školy, na kroužky či trávení času s kamarády, jsou pro desetiletou Američanku na denním programu přednášky na nejrůznějších konferencích v Silicon Valley a vedení workshopů na školách, kde učí ostatní děti zacházet s technologiemi. Samaira Mehta prožívá tak trochu jiné dětství.

Mladá Američanka začala s programováním už v šesti letech a dnes díky svým technologickým znalostem spolupracuje s věhlasnými firmami jako Google či Microsoft. Navíc Samaira sama vymyslela deskovou hru a založila vlastní společnost CoderBunnyz, které v 10 letech šéfuje. Deskovku, se kterou chce naučit programovat i ostatní děti, vytvořila, když jí bylo 8 let.

samaira_mehta

Samaira Mehta na konferenci Women In Technology

Následně se o talentovanou dívku začaly zajímat nejrůznější firmy a jednou z prvních byla americká televizní stanice Cartoon Network, vysílající pořady pro děti. Tam v té době sháněli inspirativní mladé slečny, které budou ve skutečném životě reprezentovat hlavní hrdinky oblíbeného amerického seriálu Powerpuff Girls. Navázání spolupráce vedlo k vytvoření videa, na které se můžete podívat níže a které následně odstartovalo Samairinu kariéru.

Z obyčejného dítěte programátorkou i podnikatelkou

Mehta si s pomocí svého otce, inženýra pracujícího v Intelu, vytvořila vlastní marketingový plán a hru začala prodávat na Amazonu. O mladé Američance se následně dozvídalo čím dále více lidí. Začala se objevovat v televizním i rádiovém vysílání po celé zemi, kde vyprávěla svůj inspirativní příběh. Následně spustila kampaň s názvem „Yes, 1 Billion Kids Can Code“, která umožňuje komukoliv darovat její hru do škol, a také spustila sérii workshopů pořádaných ve školách po celých Spojených státech, při kterých svou hru využívá k výuce programování.

vlastimil-hrabal2

Přečtěte si takéVlastimil Hrabal: V Indii nám při rozjezdu Home Creditu zamykali kolegy do stodolyVlastimil Hrabal: V Indii nám při rozjezdu Home Creditu zamykali kolegy do stodoly

„Hra je na trhu teprve rok a už jsme stihli prodat tisíc kusů, což znamená tržby ve výši 35 tisíc dolarů,“ pochlubila se Samaira pro magazín Business Insider s příjmy přesahujícími v přepočtu 790 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že prodej první hry předčil všechna očekávání, rodačka ze Silicon Valley se rozhodla vytvořit pokračování. Nástavba, která učí mladou generaci programování za využití umělé inteligence, se jmenuje CoderMindz a Samaira ji představila jako první deskovou hru zabývající se umělou inteligencí vůbec. Nové vydání vytvořila spolu se svým mladším bratrem, kterému je nyní šest let a sestra ho již učí vše, co se sama dosud stihla naučit.

Ve svých deseti letech přednáší v Googlu i Microsoftu

Samaira nyní několikrát týdně vede workshopy v různých firmách napříč celým Silicon Valley. Má za sebou již 60 přednášek pro více než dva tisíce dětí, z nichž několik bylo pořádaných v sídle Googlu v Kalifornii, kde měla možnost setkat se také s Chief Culture Officer Googlu, Stacy Sullivanovou, která jí dokonce nabídla místo.

„Po jednom z workshopů jsme se seznámily a asi hodinu si povídaly. Řekla mi, že mi moc fandí a až dostuduji vysokou školu, můžu v Googlu pracovat,“ prozradila desetiletá podnikatelka. Prozatím ji ale prý vlastní podnikání baví a teprve se rozhodne, zda by vůbec v Googlu chtěla pracovat.

samaira_mehta2

Zakladatelka a CEO CoderBunnyz, Samaira Mehta

S významnou firmou již nicméně určitým způsobem Samaira spolupracuje již nyní. Google ji vybral jako jednoho z řečníků na konferenci Diversity in Tech, kterou každoročně pořádá ve svém Launchpadu v San Francisku. Vedle toho se Samaira objevila také na Girls‘ Festivalu, který pořádala organizace World Wide Women a na němž každý rok vystupují inspirativní ženy i dívky z celého světa.

Mehta se již setkala také s mnoha známými lidmi, kteří sledují její práci a obdivují, co dělá. O své programátorské profesi se bavila například se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem. Velký obdiv si vysloužila také v dopisu od bývalé první dámy, manželky předchozího amerického prezidenta Michelle Obamové.

samaira_mehta3

Samaira Mehta na jedné z přednášek v sídle Googlu

Mladá podnikatelka ukazuje, že jí velmi záleží na vzdělávání mladých lidí a lepší budoucnosti pro všechny. Spustila proto nyní vlastní pořad na webu CoderBunnyz, kde vede rozhovory s nejrůznějšími lidmi z oblasti robotiky, her, ale i vzdělávání. Kromě toho stále investuje peníze utržené z prodeje hry do výroby nových kusů, přičemž sbírá peníze, které plánuje věnovat charitě, jakmile se její společnost přehoupne do zisku.

Foto: Samaira Mehta

Diskuze (0)

Novinka

Anonym