Data investičního fondu prozradila, kolik si lze vydělat na vedoucích pozicích v Silicon Valley

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

marcandreessen

Spoluzakladatel investičního fondu Andreessen Horowitz, Marc Andreessen

0Zobrazit komentáře

Podobně jako jsou střežena obchodní tajemství a duševní vlastnictví, většina mladých firem a rychle rostoucích startupů si pečlivě hlídá také výše platů, bonusů či podílů, jež svým zaměstnancům dává. Zejména v obrovsky konkurenčním prostředí Silicon Valley si každý chrání své know-how a ani s platovými podmínkami se nikde příliš veřejně neprezentuje.

Proto je nyní velmi zajímavý pohled do nitra startupů, který přinesl magazín Business Insider. Tomu se podařilo získat důvěrná data renomovaného investičního fondu Andreessen Horowitz (a16z), který sbíral informace právě o tom, kolik se dnes v Silicon Valley platí.

Andreessen Horowitz patří mezi ty skutečně nejúspěšnější venture kapitálové firmy ve Spojených státech a každý rok zpovídá více než dvacet headhunterských firem, jež hledají uchazeče pro více než 4 tisíce pozic napříč celými firmami, tedy od samotných výkonných ředitelů (CEO) přes senior viceprezidenty až po právní zástupce či marketéry. Nabídky se pochopitelně liší také podle toho, v jaké fázi jednotlivé startupy jsou a jak moc investic se jim již podařilo nabrat.

horo_1

Spoluzakladatel investičního fondu Andreesen Horowitz, Marc Andreessen

Data pocházející od fondu Andreessen Horowitz rozlišují jak jednotlivé série investic (od Series A po Series D a dál), tak zároveň dělí příjmy na základní plat včetně bonusů a na případný podíl, který noví zaměstnanci získávají. Všechny mzdy, jež zde budeme zmiňovat, jsou mediánové a počítají se za celý rok.

V případě výkonného ředitele (CEO) v B2C startupu, který již nabral několik investic a je v Series C, se plat pohybuje kolem 325 tisíc dolarů ročně (přes 7,2 milionu korun) s 50% bonusem navíc a zároveň 6% podílem ve firmě. Seniorní ředitel vývoje zase může v začínajícím startupu po Series A získat až 200 tisíc dolarů (přes 4,4 milionu korun), ale k tomu už jen 0,58% podíl.

CTO je podobně důležitý jako CEO

Největší odměny pochopitelně čekají zaměstnance na C-level pozicích, jako jsou výkonný ředitel (CEO), finanční ředitel (CFO), provozní ředitel (COO) či technologický ředitel (CTO). Velké odměny mají také obchodníci, jejichž příjem je však často postaven na bonusech. Senior viceprezident obchodu si tak může ve B2B startupu v Series A vydělat až přes 477 tisíc dolarů ročně (přes 10,5 milionu korun), ale polovina z toho jsou proměnlivé bonusy podle jeho výkonu.

tomascupr

Přečtěte si takéPotravinový e-shop Rohlik.cz nově upozorňuje na nevhodná éčka a ukazuje nutriční hodnotyPotravinový e-shop Rohlik.cz nově upozorňuje na nevhodná éčka a ukazuje nutriční hodnoty

Jak startupy postupují v jednotlivých investičních kolech, snižuje se také výše podílu, které mohou zaměstnanci ve firmě jako bonus nabýt. Zároveň jde o medián, takže se může výše platů, bonusů i podílu u jednotlivých kandidátů lišit, jako tomu je ostatně kdekoliv jinde. Záleží jak na zkušenostech samotného kandidáta, tak také na možnostech firmy, jež ho najímá.

Podívejte se na přehled ročních průměrných příjmů a získaného podílu ve startupech (vytvářející B2C produkty), které se nachází v investiční Series A:

  • CEO: 350 000 dolarů / 5 %
  • SVP vývoje: 250 000 dolarů / 1,5 %
  • CTO: 240 000 dolarů / 1 %
  • COO: 225 000 dolarů / 2,38 %
  • CMO: 275 000 dolarů / 1,25 %
  • SVP obchodu: 250 000 dolarů / 1,24 %
  • CPO: 245 000 dolarů / 1,30 %
  • CFO: 260 000 dolarů / 1,13 %

Podrobnější přehled odměn a podílů na dalších pozicích a v jiných stádiích firmy si můžete prohlédnout v grafice na webu Business Insider. Obecně lze pozorovat, že velikost získávaných podílů se s růstem a rozvojem firmy snižuje, zatímco například odměny výkonného ředitele (CEO) a technologického ředitele (CTO) se nakonec v pozdější fázi prakticky vyrovnají. Zdaleka největší podíl ve firmách nicméně drží právě výkonní ředitelé, kteří bývají často spoluzakladateli daných startupů.

graf-platy-BI

Mediánové příjmy zaměstnanců startupů v Series A (Zdroj: Business Insider)

Právě na to ostatně výzkum fondu Andreessen Horowitz nepamatuje, protože se jedná o data sesbíraná pouze z manažerů a dalších zaměstnanců, kteří do firem přicházejí zvenčí. V případě zakladatelů bývají podíly zpravidla ještě vyšší, přičemž držet ve firmě podíl je zajímavé zejména při jejím pozdějším prodeji, případně vstupu na burzu. Jako podílník ale lze získávat odměnu také z měsíčních či ročních obratů/zisků firmy.

Na závěr je pak důležité dodat, že výše zmíněná data byla sesbírána v roce 2017 a vztahují se tedy k roku 2016. To znamená, že aktuální podoba odměn bude pravděpodobně vzhledem k inflaci a větší poptávce v technologickém světě ještě o něco vyšší.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym