Další velkofilm o Spider-Manovi se natáčel v Česku. Za účast ve filmu Praha zaplatila 5 milionů korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

spider-man-homecoming
0Zobrazit komentáře

České hlavní město se už proslavilo v nejednom filmovém trháku a v příštím roce se objeví Praha na plátnech světových kin znovu. V Česku totiž v posledních týdnech natáčeli filmaři scény do filmu Spider-Man: Far From Home, který do kin dorazí v příštím roce. Vedle Prahy se štáb vydal také do Liberce a zatímco severočeské město z hoštění dalšího marvelovského filmu profituje, Praha naopak na film přidala, aby v něm byla skutečně vidět.

Snímek Spider-Man: Far From Home bude celkem již 23. filmem z marvelovského komiksového univerza, který naváže na předchozí film s podtitulem Homecoming a pavoučím mužem v hlavním roli. Do kin by měl dorazit na začátku července příštího roku a byť se toho zatím o ději příliš neví, mladý Peter Parker alias Spider-Man by se v něm měl se svými spolužáky vydat do Evropy.

Právě proto přijeli filmaři v září do Česka, protože si Prahu vybrali jako jednu z destinací, kam se filmoví hrdinové vydají. Vedle hlavního města se natáčelo také v Liberci, ale i záběry odsud budou nakonec ve filmu představovat Prahu. V obou městech se nicméně objevil jak režisér Jon Watts, tak také hlavní herecká hvězda Tom Holland. Pro teprve 22letého mladíka to bude už čtvrtá role v kůži pavoučího muže, čímž překoná své předchůdce Tobeyho Maguira a Andrewa Garfielda.

spider-man-homecoming-tom-holland

Foto: Sony

Tom Holland jako Spider-Man

V Praze se natáčelo hlavně na Karlově mostě a jak informovalo Echo24, pro zatím neznámou scénu bylo najato přes sto komparzistů a po vodě připluly také dva jeřáby. V Liberci zase filmaři na několik dní zabrali náměstí Dr. Edvarda Beneše, které kompletně přestavěli pro své potřeby. Kulisy včetně velkého ruského kola a kolotoče totiž měly představovat pražský festival kouzel. Ačkoliv tedy Liberec jako takový ve filmu zmíněn nebude, získal díky natáčení zhruba 1 milion korun a navíc opravu Neptunovy kašny.

airbank

Přečtěte si takéPetr Kellner chce v transakci za 20 miliard korun sloučit Air Bank s Home Creditem a MonetouPetr Kellner chce v transakci za 20 miliard korun sloučit Air Bank s Home Creditem a Monetou

Česká republika patrně nebude jedinou zemí, kam se Peter Parker se svými kumpány během své evropské cesty vydá, ale filmové štáby si Česko nevybírají náhodou. Vedle atraktivních lokalit pro natáčení tu jsou i vysoké pobídky, díky kterým se producentům vrátí až 20 procent nákladů. Během zhruba čtrnáctidenního působení v Praze a Liberci měl štáb za natáčení Spider-Mana podle ředitelky Státního fondu kinematografie Heleny Bezděk Fraňkové utratit zhruba čtvrt miliardy korun, ale už teď je jasné, že se mu část vrátí.

Je to například Nadační fond Praha ve filmu, který podporuje filmy a seriály, v nichž je Praha vyobrazena skutečně jako Praha, což je i případ nejnovějšího Spider-Mana. Proto byl i nejnovější snímek o Spider-Manovi v rámci poslední výzvy tohoto fondu vybrán a jak informuje pražský Deník, rovnou dostal dosud nejvyšší udělený příspěvek ve výši 5 milionů korun. Letos do fondu Praha ve filmu vložilo hlavní město dar ve výši 30 milionů korun, které se rozdají právě na podobné účely.

spider-man-homecoming-shoot

Foto: Sony

Natáčení předchozího filmu Spider-Man: Homecoming

„Je úžasné, že se o natáčení v Praze zajímají produkce takového ranku jako je Spider-Man a že dokonce část příběhu do Prahy umístili. Praha má ve filmu důležitou roli a film se svou celosvětovou distribucí a diváckou základnou město odprezentuje lépe než většina marketingových kampaní,“ uvedla pro Deník k dosud nejvyššímu příspěvku udělenému nadačním fondem Eliška Kaplicky Fuchsová, místopředsedkyně správní rady fondu.

To, jak moc je další marvelovský velkofilm z produkce Sony pro Prahu důležitý, dokazuje i výše podpory pro další filmy v rámci poslední výzvy. Příspěvek v hodnotě 1,25 milionu korun získala italská komedie scénáristy a režiséra Fabia Resinara Tím to nekončí, 800 tisíc korun jde pro televizní film stanice ARD Diplomatka: Pražské noci a 750 tisíc získal český snímek Modelář režiséra Petra Zelenky.

spider-man-homecoming-zendaya

Foto: Sony

Zendaya ve filmu Spider-Man: Homecoming

Filmové hvězdy v Praze a Liberci

Spolu s Tomem Hollandem mohli fanoušci Spider-Mana narazit v Praze i Liberci také na další vycházející hvězdu Zendayu, která hraje spolužačku Petera Parkera Michelle. Film Spider-Man: Far from Home je v rámci marvelovského univerza prvním filmem ze čtvrté fáze, kterou vždy uzavírá propojující superhrdinský díl se všemi Avengers. Vedle Toma Hollanda si v něm zahrají také Micheal Keaton, Robert Downey Jr. či Gwyneth Paltrow.

View this post on Instagram

Sightseeing

A post shared by Zendaya (@zendaya) on

Diskuze (0)

Novinka

Anonym