Apple představil novou generaci MacBooku Air, iPadu Pro i Macu mini. Podívejte se, jak vypadají

apple-tim-cook-brooklyn
0Zobrazit komentáře

Včerejší odpoledne bylo ve znamení dalšího technologického svátku pro všechny fanoušky kalifornské společnosti Apple. Gigant z Cupertina po dlouhém čekání představil, tentokrát netradičně na východním pobřeží v New Yorku, hned několik zásadních novinek, převážně souvisejících s novými generacemi MacBooků a iPadů. Kdysi revoluční MacBook Air se tak dočkal po mnoha letech 13palcového Retina displeje, o polovinu menších rámečků, lehčího těla kompletně z recyklovaného hliníku a tří barevných variant.

V rámci barev má jít o vesmírně šedou, zlatou a stříbrnou barvu, jaké známe z 12palcových MacBooků. Mimo nové klávesnice se pak nová generace MacBooku Air dočká také většího trackpadu a funkce Force Touch či senzoru otisku prstů Touch ID, který tu nebude doplněn Touch Barem, jako mají MacBooky Pro. To vše pohání nový 1,6GHz procesor, až 16GB RAM a SSD disk o kapacitě až 1,5 TB. Cena začíná na 35 990 korunách s doručením v prvním listopadovém týdnu.

MacBook-Air-family-10302018

Tři nové barevné varianty MacBooku Air s Retina displejem

MacBook-Air-Keyboard-and-Ports-10302018

Nový MacBook Air má dva USB-C porty

MacBook Air byl sice jediným přenosným počítačem, o němž Apple v New Yorku mluvil, ale vylepšení se dočkaly také MacBooky Pro. Kalifornská firma v tichosti uvedla možnost nasadit do profesionálních notebooků o zhruba 60 procent výkonnější grafickou kartu AMD Radeon Pro Vega, ve verzích Pro Vega 16 či 20, které nahradí stávající model AMD Radeon Pro 560X. Nová verze MacBooku Pro s touto grafickou kartou má být dostupná 14. listopadu, bohužel za předem neznámou cenu, jak informuje sesterský server AppleCrunch.

Bezrámečkový a dosud vůbec nejvýkonnější iPad

Jelikož se zásadní aktualizace MacBooků zprvu neočekávaly tolik jako novinky na poli jiných zařízení, většina fanoušků čekala především na oznámení nové generace iPadu Pro. V rámci včerejší keynote se potvrdilo hned několik předchozích spekulací a Apple představil iPad Pro s takřka bezrámečkovým displejem o velikosti 11 a 12,9 palce, bez Home tlačítka a i díky tomu s integrací technologie Face ID.

ipadpro

Nový iPad Pro s tenkým rámečkem a s Face ID

Do nového iPadu Pro se tak bude možné dostat místo otisku prstu oskenováním obličeje pomocí speciálního senzoru a kamery pro Face ID, které známe z poslední a předposlední generace iPhonů. A to navíc jak v horizontální, tak vertikální poloze, což na iPhonech možné není. Aby toho nebylo málo, obě nové verze jsou v konečné velikosti menší a disponují osmijádrovým procesorem A12X Bionic a grafikou se sedmi jádry, která se má rovnat nejvýkonnějším herním konzolím.

applepay-1

Přečtěte si takéApple Pay do Česka dorazí v únoru 2019. Banky jsou připraveny a čekají na zelenou od AppluApple Pay do Česka dorazí v únoru 2019. Banky jsou připraveny a čekají na zelenou od Applu

Na druhou stranu iPady Pro po vzoru mobilních zařízení ztrácejí vstup pro sluchátka, jež bude možné připojit pouze do USB-C portu (je k dispozici další nová redukce) či bezdrátově. Novinkou je také aktualizace digitálního pera Apple Pencil, které se dá uchytit za pomocí magnetu na ploché hraně iPadu Pro a díky tomu ho i nabíjet. Apple Pencil 2 nicméně nebude fungovat se staršími iPady a naopak. Samotný iPad Pro bude v nové generaci stát od necelých 23 tisíc do 56 tisíc korun, nabídne až 1TB úložiště a dostupný bude v první půlce listopadu.

iPad-Pro_11-inch-12inch_10302018

Foto: Apple

iPad Pro v 11- a 12,9palcové variantě

Nečekaná třešnička na závěr

I když proběhlo množství spekulací, nikdo si nemohl být jistý tím, že v rámci keynote dojde na řadu i dlouho opomíjený Mac mini, který je zmenšenou variantou klasického Macu Pro, kdy je ho možné připojit k monitoru a přitom zachovat jeho přenositelnost. Aktualizace Macu mini přichází po čtyřech letech – dostane čtyřjádrový či šestijádrový procesor od Intelu, až 64GB RAM a úložiště o kapacitě až 2 TB.

macmini

Nový, výkonnější Mac mini

K tomu stačí přidat čtyři USB-C porty, HDMI výstup, Ethernet port a dva USB-A porty a plně recyklovaný hliník pro tělo zařízení a máme novou generaci Macu mini, která bude v prodeji od 7. listopadu. Objednat ji lze již nyní za cenu 23 990 korun, nejvyšší konfigurace nicméně vyjde až na 130 tisíc.

Foto: Apple

Diskuze (0)

Novinka

Anonym