V Senegalu roste futuristické město za 2 miliardy dolarů, které má řešit problém s přelidněností

diamniadio
0Zobrazit komentáře

Zatímco jsme nedávno informovali o plánech zpěváka a producenta Akona na vlastní projekt, který si dal za cíl vybudovat soběstačné město na podporu senegalských obyvatel, samotný africký Senegal je s podobným snažením ještě dál. Senegalská vláda totiž postupně podporuje stavbu nového města s názvem Diamniadio, které má kompletně vyrůst do roku 2035 a stát bezmála 2 miliardy dolarů.

Diamniadio leží zhruba 32 kilometrů od hlavního města Senegalu, Dakar, jež má dlouhodobě problém s přelidněností a vysokou nezaměstnaností. Město rychle vyrostlo na bezmála 3 miliony obyvatel a podobně rychle rostou i ceny nemovitostí a samotných pronájmů, stejně jako má město problém s infrastrukturou dopravy, vedoucí k zácpám a přetíženosti.

To vše má nový projekt pod financováním lokální vlády řešit tím, že vybuduje mimo jiné kapacitu pro ubytování bezmála 350 tisíc obyvatel, v levnějších až po luxusní byty. Kromě bydlení má být na celkové ploše 4 tisíc akrů také industriální park, státní budovy nebo univerzita pro zhruba 30 tisíc studentů.

diamniadio7

Plánovaný pětihvězdičkový hotel v areálu Diamniadio

Ze strany senegalských obyvatel i některých kritiků se ovšem za celým projektem mimo nadšení skrývají také opodstatněné obavy. Jedna z hlavních je například to, že senegalská vláda na projektu utrácí miliardy dolarů s nejasným výsledkem i přesto, že se celá země řítí do obrovské krize, ve které pouze postupně prohlubuje svůj dluh, což je dlouhodobě neudržitelné.

beatsaberarcade3

Přečtěte si takéTvůrci české VR hry Beat Saber spustili v Koreji další arkádové automaty i novou herní úroveňTvůrci české VR hry Beat Saber spustili v Koreji další arkádové automaty i novou herní úroveň

Vzhledem k dlouhému časovému rozptylu výstavby se navíc může v konečné fázi ukázat, že je většina nově vystavených ubytovacích jednotek pro běžné obyvatelstvo nedostupná a celá oblast tak, podobně jako některé oblasti ve Spojených arabských emirátech, bude sloužit především pro bohatší zájemce.

I když jsou detaily všech součástí výstavby prozatím nejasné, jeden z aktuálně nejpodrobněji zpracovaných projektů, Diamniadio Lake City (DLC), byl již představen.

Na několik jeho detailů se můžete podívat níže:

diamniadio2
diamniadio5
diamniadio3
diamniadio4
diamniadio6

Nákupní středisko, propojené s byty a národní knihovnou

diamniadio8

Vnitřek nákupního střediska

diamniadio9

Foto: Hussein Bakri/BAD Consultant/Semer Group

Diskuze (0)

Novinka

Anonym