Švýcaři vytvořili koncept supermoderní elektrické jachty, která dokáže díky solárním panelům plout úplně bez paliva

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

solar-impact-yacht1
0Zobrazit komentáře

Elektrická auta už jsou dnes na denním pořádku. Tedy minimálně z pohledu toho, že o elektřině již většina automobilek mluví jako o něčem, co bude auta v následujících dekádách pohánět. Jsou však i další dopravní prostředky, kam by se mohly elektromotory dostat. Švýcarská firma Solar Impact se chce postarat o to, aby to byly jachty. Její koncept přináší jachtu s mnoha solárními panely, která dokáže jezdit zcela bez potřeby tankovat palivo.

Stejně jako jsou jachty velmi drahé, spotřebovávají i obrovské množství paliva. Švýcarská firma Solar Impact se proto rozhodla, že zkusí vytvořit alternativu k současným spalovacím motorům. Koncept její lodi Solar Impact Yacht je tak nejen úžasný na pohled, ale také na nově využité technologie, jež dosud do lodního průmyslu nepronikly.

solar-impact-yacht2

Takřka po celé lodi, kam dopadnou sluneční paprsky, jsou rozmístěné na ploše 300 metrů čtverečních solární panely, díky kterým dokáže luxusní jachta plout neomezeně dlouhou dobu úplně bez nafty – pochopitelně dokud svítí slunce a baterie se stihnou dobíjet. Solární panely dokáží během slunného dne vygenerovat až 320 kWh, přičemž kapacita baterií je 800 kWh. To znamená, aby se dokázaly při plavbě dobíjet, může jet téměř 24 metrů dlouhá jachta nejvyšší rychlostí 5 uzlů (přes 9 kilometrů v hodině).

etrontop

Přečtěte si takéAudi oficiálně odhalilo své první elektrické SUV e-tron. Podívejte se, jak tento konkurent Tesly vypadáAudi oficiálně odhalilo své první elektrické SUV e-tron. Podívejte se, jak tento konkurent Tesly vypadá

Celkem má však v podpalubí moderně vyhlížející loď 1 300 koní a plnou parou dokáže jet až 22 uzlů (přes 40 kilometrů v hodině), k čemuž má také dieselové motory. Pokud by však Solar Impact Yacht jela pouze na elektromotor, švýcarští tvůrci tvrdí, že by šlo o zcela tichý provoz, jako jsme zvyklí právě třeba z elektromobilů. Když je zataženo nebo se baterie nestihnou dobíjet, dvojice záložních dieselových motorů, každý s výkonem 87 koní, jde vždy nahodit.

Výhoda inovativní jachty má být i v tom, že díky technologii SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull) má být až o 90 procent redukováno tradiční kymácení ve vlnách. Zajistit to mají dvě torpédovité vzpěry pod vodou, a to i když loď najede do několikametrových vln. Na elektrické jachtě jinak najdete celkem tři patra. Šest kabin v podpalubí pojme až 10 nocležníků a připravený je i prostor pro posádku, na hlavní palubě jsou velké společenské prostory a na vršku je pak relaxační zóna.

solar-impact-yacht6

Solar Impact Yacht má být odhalena příští měsíc na jachtařském festivalu v Cannes, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout virtuální 3D model. Kdy a jestli vůbec půjde samotná jachta do výroby, zatím Švýcaři tají. Známá tak zatím není ani potenciální cena, ale vzhledem k tomu, co všechno tento jachtařský koncept nabízí, rozhodně to bylo jako u většiny luxusních jachet téma jen pro nejbohatší.

solar-impact-yacht4
solar-impact-yacht3
solar-impact-yacht5

Diskuze (0)

Novinka

Anonym