Propojují se dvě důležité platformy pro česká chytrá města. Zlepšeme Česko rozšíří Lepší místo

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ab
0Zobrazit komentáře

K významnému propojení dochází na poli českých chytrých měst, respektive nástrojů pro jejich chytrou správu. Do iniciativy Zlepšeme Česko, jejímž cílem je vytvořit celonárodní univerzální platformu pro občanskou participaci a řešení komunálních problémů, se zapojuje další z důležitých českých smart city projektů, Lepší místo Petra Steklého. Zatímco Zlepšeme Česko umožňuje řešit komunální problémy přes mobilní telefon, Lepší místo zase funguje jako nástroj pro nahlašování a správu občanských podnětů.

Aplikace Lepší místo funguje už od roku 2011 a k nahlašování podnětů ji využívá 1,5 milionu obyvatel z měst a obcí po celém Česku. Od podzimu se stane Lepší místo součástí iniciativy Zlepšeme Česko, kterou obohatí o fundraising na prospěšné projekty ve městech. Zlepšeme Česko zase umí nahlašovat černé skládky, nebezpečná místa v obci, ale i zatoulaná zvířata či ztracené osoby.

Vše je navíc propojené s komunikační platformou Mobilní rozhlas, za kterou stojí Ondřej Svrček a rovněž spadá pod všeobjímající iniciativu Zlepšeme Česko, do níž patří i projekty Zmapuj.To a Ukliďme Česko Miroslava Kubáska.

zlepsemecesko

Když jsme s Ondřej Svrčkem v červenci hovořili, říkal, že za chytré město nebo obec považuje takové, „kde se podařilo odstranit problémy nebo vypilovat efektivitu procesů pomocí moderních nástrojů, což vedlo k prokazatelnému zlepšení životního komfortu pro všechny obyvatele“. Aby toho mohly obce dosáhnout, získávají nyní díky spojení Zlepšeme Česko a Lepší místo ještě lepší nástroj.

V rámci Zlepšeme Česko dostanou všechny samosprávy možnost spravovat nahlášené podněty prostřednictvím Mobilního rozhlasu a do celé služby jde přes otevřené API napojit také další mapovací aplikace a následně podněty koncepčně a automatizovaně předávat systémům třetích stran (například komunální služby nebo městská policie). Podle Švrčka je to důležitý milník pro celé odvětví chytré obecní komunikace a smart governance. Právě vznik společných standardů a unifikace jednotlivých platforem jsou klíčové pro další rozvoj celé chytré obecní infrastruktury.

bb

Přečtěte si takéČeská síť Bageterie Boulevard v Praze otevírá první samostatné pobočky s drive-thruČeská síť Bageterie Boulevard v Praze otevírá první samostatné pobočky s drive-thru

„Spojení probíhá na základě vzájemné dohody osobností smart city scény. Jedná se o logický krok – pokud chceme udržet technologický náskok České republiky, nemá smysl vyvíjet paralelně podobná řešení, na to není trh dost velký. Jasné rozdělení rolí naopak umožní plně se soustředit na jednotlivé specializace v rámci smart governance a dosáhnout tak nejlepších možných výsledků,“ domnívá se Ondřej Švrček, do jehož Mobilního rozhlasu v květnu investoval Pale Fire Capital.

ondrej-svrcek-mobilni-rozhlas-neogenia1

Foto: Neogenia

Ondřej Švrček, spoluzakladatel a CEO Mobilního rozhlasu

Značka Lepší místo bude i nadále fungovat, ale nově se bude plně soustředit soustředit na propojování firem, samospráv a jejich obecních institucí – především škol – v participativních obecně prospěšných projektech.

„Naším cílem bylo vždy hledat smysluplné projekty s velkou veřejnou podporou a propojovat je s firemními partnery. Zlepšujeme tak nejen život v obcích, jejich veřejném prostoru, ale třeba i ve školách. Víme, že firmy pomáhat chtějí, jen jim často chybí mechanika, jak se zapojit do konkrétních projektů. A právě to dokáže Lepší místo jednoduše zprostředkovat,“ zmiňuje Petr Steklý, ředitel Lepšího místa, s tím, že na Mobilním rozhlasu pak bude všem zapojeným dokládat dopad jejich investic.

lepsimisto1

Diskuze (0)

Novinka

Anonym