Proč původní dvojice zakladatelů Instagramu opouští Facebook, který ho před šesti lety koupil

Spoluzakladatelé Instagramu Mike Krieger a Kevin Systrom se svým týmem

0Zobrazit komentáře

Milion registrovaných uživatelů za první dva měsíce, 10 milionů uživatelů během roku a bezmála miliarda aktivních uživatelů o 8 let později. I to je Instagram, fotografická sociální síť, založená v roce 2010 dvojicí Kevin Systrom a Mike Krieger, kterou o dva roky později koupil Facebook. Jeho šéf Mark Zuckerberg za Instagram tehdy zaplatil 1 miliardu dolarů. Nyní se však v Instagramu dějí velké změny, protože jeho původní zakladatelé odcházejí. Oba přitom působili i po akvizici Facebookem na nejvyšších pozicích, Kevin Systrom jako CEO a Mike Krieger jako CTO.

Dvojice zakladatelů svůj odchod okomentovala slovy, že si oba muži chtějí vzít delší volno, popřemýšlet o dalších plánech a případně se pustit do nového byznysu. „Mike a já jsme vděční za posledních osm let v Instagramu a šest let s týmem Facebooku. Vyrostli jsme ze třinácti lidí na více než tisíc s kancelářemi po celém světě, zatímco stále budujeme produkty, které používá a miluje komunita více než jedné miliardy lidí. Nyní jsme připravení na naši další kapitolu,“ uvedl Systrom.

„Oběma přeji to nejlepší a těším se na to, co dalšího společně vymyslí,“ komentoval odchod Systroma a Kriegera Mark Zuckerberg, šéf Facebooku.

Rezignaci dvojice podala během včerejšího dne s tím, že do několika týdnů opustí společnost. Co ovšem reálně stojí za jejich odchodem? Dle několika zdrojů, včetně těch, které cituje magazín TechCrunch, se zdá, že panovalo ve Facebooku napětí mezi zakladateli a vedením, založené na snížení nezávislosti Instagramu na největší sociální síti světa. Přitom právě nezávislost měla být Systromovi a Kriegerovi slíbena již při akvizici Instagramu v roce 2012.

instagram-app

Instagram měsíčně používá už více než 1 miliarda uživatelů

V první polovině letošního roku byl nicméně převelen viceprezident produktového vývoje Kevin Weil z Instagramu do Facebooku, kde nově vede tým stojící za výzkumem blockchainové technologie a jejího napojení na Facebook, a byl nahrazen Adamem Mosserim, který dříve figuroval jako viceprezident pro vývoj News Feedu ve Facebooku. Mezi Mosserim a Kevinem Systromem panoval delší dobu napjatý vztah a dle několika zdrojů totiž měl mít Systrom pocit, že bude Mosseri lobovat za to, aby dělal tým Instagramu více věcí pro Facebook, a vůbec, aby se celá služba více spojovala s největší sociální sítí.

Facebook má totiž dlouhodobě problém s udržením mladších uživatelů, ti odcházejí na jiné, pro ně zábavnější platformy, které jsou primárně určeny pouze pro jednu věc – ať už jde o Instagram, Snapchat nebo YouTube. Implementací některých funkcí z Instagramu a nalákání uživatelů na částečné propojení by mohl být jeden z dlouhodobých cílů sociální sítě.

polestartop

Přečtěte si takéVolvo představilo sportovní hybrid Polestar. Má 600 koní a na jedno nabití ujede 160 kilometrůVolvo představilo sportovní hybrid Polestar. Má 600 koní a na jedno nabití ujede 160 kilometrů

Napětí v průběhu posledních let panovalo také na nejvyšší úrovni mezi šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem a šéfem Instagramu Kevinem Systromem, které se točilo například kolem sdílení fotografií z Instagramu také na Facebook, jež lze zaškrtnout při nahrávání nového příspěvku. Systrom chtěl ponechat obě platformy nezávislé.

Facebook minulý rok do své aplikace přidal také možnost nastavení zkratky na profil na Instagramu, která se v posledních týdnech postupně vytratila. Na to navázalo postupné testování notifikací z Facebooku přímo uvnitř aplikace Instagramu – na záložce s notifikacemi a také v menu a nastavení aplikace. To vše předcházelo dalším přestupům klíčových zaměstnanců Instagramu do Facebooku, včetně bývalého COO Instagramu Marna Levina.

markfb

Foto: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Situaci pravděpodobně ze strany vedení Instagramu neprospěly ani letošní skandály Facebooku s úniky dat, soukromím uživatelů a spoluprací s pochybnými firmami, ze kterých se zpovídal Mark Zuckerberg před Kongresem Spojených států.

Nejistota a strach

Pokud si přeci jen říkáte, že je situace kolem propojení Instagramu a Facebooku trochu přehnaná a není to cílem internetového giganta, stačí se podívat i na další předchozí akvizice a obavy jejich původních zakladatelů. Mezi nimi například Jan Koum, zakladatel aplikace WhatsApp, kterou kdysi Facebook koupil a pomohl s růstem nad aktivní více než miliardu uživatelů. Koumovi se nelíbilo, jakým způsobem Facebook nakládá s daty uživatelů, a proto se rozhodl ze společnosti letos v dubnu odejít.

Odchod zakladatelů Instagramu tak vyvolal na veřejnosti dva rozporuplné pocity. Strach z toho, co Instagram v příštích letech čeká a jak moc se vlastně služba integruje do Facebooku, a zároveň pozitivní pocit z kroků Systroma a Kriegera, kteří jsou v očích lidí vnímáni jako pionýři nové generace. Doufejme proto, že se v příštích letech pustí do dalšího, třeba i mnohem smysluplnějšího projektu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym