Oculus představil nový headset pro virtuální realitu, ke kterému nepotřebujete výkonný počítač

Michal PtáčekMichal Ptáček

oculus-quest-zuckerberg2

Šéf a zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg při představení nového Oculusu

0Zobrazit komentáře

Headsety pro virtuální realitu od společnosti Oculus patří k tomu nejlepšímu, co trh s VR nabízí. A platí to zejména v herním sektoru, kde se americká společnost vlastněná od roku 2014 Facebookem etablovala do pozice jasného lídra. Ačkoliv headset Oculus Rift nabízí i několik let po vydání úchvatné herní zážitky ve virtuální realitě, má také jednu podstatnou nevýhodu.

A to i na dnešní dobu velké hardwarové nároky na počítač, který je potřeba právě k bezproblémovému fungování. Tvůrci totiž doporučují mít k dispozici alespoň grafickou kartu NVIDIA GTX 970/AMD 290 nebo lepší, procesor Intel i5-4590 nebo lepší, 8GB RAM a více a operační systém Windows 7 SP1 nebo novější.

Právě tyto limitace způsobují poměrně vysokou vstupní bariéru, díky čemuž jsou VR headsety Oculus mezi populací stále dost minoritní záležitostí. To se ovšem velmi pravděpodobně změní s příchodem novinky Oculus Quest, kterou včera během keynote Oculus Connect 5 představil zakladatel Facebooku, Mark Zuckerberg.

ocul

Oculus Quest

Oculus Quest za cenu 399 dolarů nabídne VR headset, který už má v sobě zabudované všechny potřebné hardwarové komponenty a nepotřebuje tak k fungování žádné externí zařízení a počítač. Jinými slovy se bude jednat o kompletní all-in-one headset, který bude stačit pouze zapojit a pak už jen hrát.

kevinwarwick

Přečtěte si takéPrvní kyborg na světě Kevin Warwick: V budoucnu budou lidé komunikovat přes přímé spojení z mozku do mozkuPrvní kyborg na světě Kevin Warwick: V budoucnu budou lidé komunikovat přes přímé spojení z mozku do mozku

Další zajímavostí jsou zobrazovací schopnosti nového modelu. Zatímco původní Oculus Rift nabídl na jedno oko rozlišení 1080 × 1200 a nedávno představený model Oculus Go rozlišení 1280 × 1440 na jedno oko, chystaná novinka v tomto ohledu nabídne pro jedno oko rozlišení 1600 × 1440, celkem tedy 3200 × 1440.

Za cenu v přepočtu necelých 9 tisíc korun tak hráč dostane nadupané all-in-one řešení, které má velkou šanci stát se zařízením, které konečně přinese virtuální realitu i běžným masám. A aby byl tento cíl dosažitelnější, bude souběžně s příchodem headsetu na trh k dispozici 50 VR herních titulů, které si hráči budou moct ihned zahrát. Novinka, která samozřejmě nabídne i podporu ovladačů Touch, by na trh měla přijít příští rok na jaře.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym