LEGO začne prodávat první stavebnici s kostkami vyrobenými z cukrové třtiny

Filip HouskaFilip Houska

HighRes_10268_CreatorExpert_2HY18_Outdoor1_IT_2018
0Zobrazit komentáře

Stejně jako řada jiných firem, i LEGO chce výhledově bojovat s globálně rostoucí spotřebou plastů. Nemá však v úmyslu čistit oceány nebo nahrazovat brčka. Chce své proslulé kostičky, které už 86 let okouzlují miliony lidí po celém světě, vyrábět z udržitelných přírodních zdrojů. Sází proto na cukrovou třtinu, z níž ostatně před časem vyrobilo první sadu stromů a keřů, ale žádnou plnohodnotou stavebnici zatím neuvedlo. Tedy až doteď.

Kultovní dánský výrobce stavebnicových kostek ohlásil, že do konce listopadu spustí prodej první sady, která bude obsahovat elementy vyrobené právě z cukrové třtiny. A aby svou ekologickou iniciativu ještě více zdůraznil, půjde o stavebnici větrné elektrárny od dánské společnosti Vestas, která zásobuje svými větrnými turbínami až 80 zemí po celém světě (včetně Česka).

Stavebnice LEGO Creator Expert Vestas Wind Turbine pochopitelně nebude dosahovat skutečné výšky větrné elektrárny. Namísto toho nabídne zákazníkům přibližně metrovou imitaci s přizpůsobitelnými vrtulemi, na které bude v zadní části napojena speciální kabina s malým motorkem pro pohánění lopatek turbíny. LEGO kladlo důraz i na nejmenší detaily, což dokazuje nejen branding společnosti Vestas, ale také výstražná červená světla pro letadla.

web_10268_CreatorExpert_2HY18_Table_IT_2018

Součástí balení o 826 kostičkách pak bude i blízké okolí elektrárny v podobě zeleně ze třtinové série Plants from Plants a přilehlého domu s terasou. Ten může sloužit jako stanoviště pro postavičky stylizované do rolí odborných pracovníků Vestas, které budou mít k dispozici i firemní dodávku.

„Usilujeme o pozitivní dopad na životní prostředí. Jsme zavázáni k boji proti klimatickým změnám a používání udržitelných materiálů v našich produktech a balení. Tato větrná turbína oslavuje naše první kroky k přeměnění této ambice v realitu a doufáme, že to naše zákazníky inspiruje k vyššímu zájmu o obnovitelnou energii,“ komentuje záměry společnosti Tim Brooks, viceprezident ekologické odpovědnosti v LEGO Group.

HighRes_10268_Box1_v29_2018

Celá sada se do prodeje dostane 23. listopadu za 4 700 korun, a to jak na oficiálním e-shopu LEGO, tak i v kamenných pobočkách.

Do 12 let bez plastů

Jak už bylo uvedeno, LEGO se tímto krokem chce přiblížit své vizi, jež spočívá v nahrazení plastových materiálů za materiály z udržitelných zdrojů, mezi které právě cukrová třtina, vyextrahovaná ze speciální smrkové odrůdy, patří. Do 7 let by pak LEGO mělo využívat tyto zdroje pro balení a do konce roku 2030 plošně ve všech nových kostičkách.

HighRes_-10268_CreatorExpert_2HY18_Plant-basedTree_IT_2018

Prvky ze třtinové edice Plants from Plants

Foto: LEGO

Diskuze (0)

Novinka

Anonym