Elon Musk kvůli jednomu tweetu zaplatí pokutu 20 milionů dolarů a odstoupí ze správní rady Tesly

musk

CEO Tesly Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Během pátku jsme informovali o problémech uvnitř kalifornské automobilky Tesla, kterou vede z pozice CEO Elon Musk. Americká Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC) zažalovala Elona Muska za zavádějící informace, které v minulých týdnech zveřejnil na svém Twitteru. Vizionářský šéf Tesly totiž v jednom tweetu nečekaně oznámil, že zvažuje o stažení své firmy z burzy, což regulátoři vyhodnotili jako nezákonné manipulování s akciovým trhem.

Během série tweetů Musk tvrdil, že zvažuje převedení Tesly z veřejně obchodovatelné firmy do soukromých rukou a stávajícím akcionářům nabídne za jednu akcii při jejich případném odkupu navýšenou cenu 420 dolarů. Zároveň na Twitteru napsal, že má na takovou věc zajištěné financování. Podle SEC ovšem nic z toho, co Musk tvrdil, nebyla pravda a podle všeho s tím po podání žaloby na svou osobu souhlasil také sám Elon Musk.

elonmuskxx

Přečtěte si takéElon Musk čelí žalobě americké Komise pro cenné papíry. Kvůli podvodu má odejít z vedení TeslyElon Musk čelí žalobě americké Komise pro cenné papíry. Kvůli podvodu má odejít z vedení Tesly

S Komisí pro kontrolu cenných papírů se Musk nakonec mimosoudně dohodl, že zaplatí pokutu 20 milionů dolarů (přes 440 milionů korun) a také do 45 dnů odstoupí z pozice předsedy správní rady Tesly, a to minimálně na tři roky. Do jeho pozice má být jmenován nezávislý člověk. Musk zároveň zůstane v současné pozici šéfa Tesly a nemusí dále potvrzovat ani vyvracet podrobnosti ohledně jeho vyjádření na Twitteru.

teslaemusk

Elon Musk při nedávném rozhovoru z továrny Tesly

Pokutu navíc zaplatí i samotná Tesla, a to ve stejné výši jako její CEO, tedy 20 milionů dolarů. SEC pokutu automobilce udělil za to, že nebyla schopna včas informovat akcionáře a veřejnost a také nevydala žádná opatření k tomu, aby se již podobné „náhodné“ tweety na Muskově profilu neobjevovaly. Jeho profil totiž sleduje bezmála 22 milionů lidí.

Twitter Elona Muska pod dohledem

Tesla mimo jiné do představenstva přijme dvě nové tváře, které veřejná prohlášení Elona Muska kontrolovat, aby se již podobná situace neopakovala a firma nebyla znovu v ohrožení. Musk se tak bude muset ve svých dalších tweetech v souvislosti s Teslou zásadně krotit. SEC totiž tvrdí, že kroky Muska vedly k zásadnímu ovlivnění trhu.

Správní rada Tesly by se tak měla v budoucnu ještě více roztříštit, aby neměl Musk a část jeho rodiny a blízkých dlouholetých partnerů takovou kontrolu nad automobilkou. Do správní rady byl proto nedávno jmenován například James Rupert Murdoch, CEO gigantu 21st Century Fox a syn mediálního magnáta Ruperta Murdocha.

Nikolay-storonsky-revolut-crop

Přečtěte si takéRevolut loni zpětinásobil obrat na téměř 13 milionů liber. Letos má překročit 3 miliony uživatelůRevolut loni zpětinásobil obrat na téměř 13 milionů liber. Letos má překročit 3 miliony uživatelů

Spor každopádně nakonec nedošel až přímo k soudu, obě strany (SEC a Elon Musk) se dohodly na společném řešení situace. Další vyústění by již mimo jisté ztráty důvěry a možných interních změn v Tesle, neměl spor mít. Krátkodobě se vše promítlo i na hodnotě akcií společnosti, která se propadla o téměř 14 procent.

Stejně jako u původního návrhu žaloby si můžete přečíst celý verdikt v originálu:

Diskuze (0)

Novinka

Anonym