Elon Musk čelí žalobě americké Komise pro cenné papíry. Kvůli podvodu má odejít z vedení Tesly

elonmuskxx

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Šéf Tesly Elon Musk je v souvislosti s jedním ze svých předchozích a odvážných tvrzení na osobním twitterovém profilu ve vážných problémech. Americká Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC) ho žaluje za uvedení investorů v omyl a zavádějící informace, vedoucí k ovlivnění hodnoty akcií Tesly na burze, a chce, aby Musk odstoupil z pozice CEO kalifornské automobilky.

Žaloba ze strany SEC přišla během včerejšího dne v návaznosti na srpnové Muskovo tvrzení, který v jednom tweetu uvedl, že má jeho firma zajištěno financování pro převod společnosti z veřejně obchodovatelné na soukromou při ceně 420 dolarů na akci, tedy asi o 20 procent více, než byla jejich aktuální obchodovaná cena. Toto krátké prohlášení nebylo podloženo žádnými fakty ani bližšími informacemi a nechalo tak investory v nevědomosti po několik týdnů. Akcie tehdy ihned po zveřejnění tweetu začaly strmě růst.

Na původní příspěvek, který pouze naznačil, že Musk uvažuje nad vystoupením Tesly z burzy, navazovalo ještě několik dalších, které tvrdily, že Musk doufá, že většina investorů s Teslou zůstane i při přechodu na soukromou firmu, případně že dostanou všichni stávající akcionáři možnost odstoupit a nechat se vyplatit za 420 dolarů na akcii. Musk také tvrdil, že již má zajištěné financování celé věci, a to od jednoho nebo několika investorů, a že se pouze čeká na schválení představenstva automobilky.

elon-musk-tesla

Šéf Tesly Elon Musk

Ano, znělo to krásně, jenže Musk si asi v té době neuvědomoval, že pokud nemá jednotlivé informace podložené nějakými důkazy, může to vést k nespočtu problémů. Po několikatýdenním mlčení přišla schůzka představenstva Tesly, po které se Musk znenadání rozhodl, že od svých plánů odstoupí a nechá Teslu na burze, čímž by si tak trochu napravil reputaci. Americké Komisi pro cenné papíry ovšem přišlo zvláštní, že z celého jednání nebyl veden a ani založen žádný oficiální záznam.

A tak se SEC pustil do vyšetřování, které sice trvalo týdny a probíhalo jak na úrovni vedoucích představitelů Tesly, tak zaměstnanců a potenciálních investorů, ale dovedlo ji k jednoznačnému závěru – Elon Musk celou dobu tvrdil něco jiného, než co se zdá být pravda. SEC tak podala v průběhu týdne žalobu u soudu ve státě New York.

prusa

Přečtěte si takéJosef Průša představil v New Yorku novou 3D tiskárnu s přesnější a rychlejší technologiíJosef Průša představil v New Yorku novou 3D tiskárnu s přesnější a rychlejší technologií

Ihned po oznámení žaloby o všem začala informovat média a akcie Tesly od včerejšího dne po uzavření obchodování klesly o téměř 13 procent. „Nepodložený krok SEC (Americké Komise pro cenné papíry a burzu, pozn. red.) ve mně vyvolala smutek i zklamání. Vždy jsem jednal jen v nejlepším zájmu pravdy, transparentnosti a investorů. Integrita je pro mě jednou z nejdůležitějších hodnot v životě a jen fakta dokážou, že jsem nejednal v opačném zájmu,“ okomentoval nejnovější dění Musk během čtvrtečního odpoledne.

teslasec

Vývoj ceny akcií po uzavření obchodního dne a po zveřejnění žaloby

Jelikož Elona Muska sleduje na Twitteru bezmála 22 milionů lidí, dostala se informace ohledně možného převodu Tesly v soukromou společnost rychle do všech koutů světa, což zajistilo, že okamžitě zareagoval i akciový trh a akcie Tesly vyrostly o téměř 11 procent. Měla to být zároveň jakási snaha o umlčení „shortařů“, tedy investorů, kteří dlouhodobě sázejí na pokles hodnoty akcií Tesly.

Nutno ovšem dodat – jak ostatně informuje i žaloba ze strany SEC –, že Tesla již v listopadu roku 2013 zažádala u Komise prostřednictvím formuláře 8-K o zplnohodnotnění výroků na Muskově Twitteru k účelům informování zákazníků a investorů ohledně novinek na poli produktů a služeb, které Tesla nabízí. Teoreticky tak nebyly některé tweety pouze výstřelkem do tmy, ale zjednodušeným vydáváním oficiálních prohlášení, které jen málokdy Tesla rozvinula v celou tiskovou zprávu.

Možné finanční i provozní komplikace

Situace tak bude mít pravděpodobně ještě velmi zajímavé rozuzlení. Mimo finančního odškodnění totiž SEC dále žádá, aby byl Elon Musk odvolán z pozice šéfa Tesly, a zároveň se chce postarat o to, aby se již v další firmě do podobné exekutivní pozice nedostal. Musk by tak nemohl figurovat na podobné pozici, a to ani v radě, v žádné další veřejně obchodovatelné společnosti.

Celé znění žaloby si díky serveru TechCrunch můžete prohlédnout níže:

Diskuze (0)

Novinka

Anonym