Zakladatelé a zaměstnanci seznamky Tinder žalují její vlastníky o bezmála 2 miliardy dolarů

seanrad
0Zobrazit komentáře

Kolem jedné z jednoznačně nejvyužívanějších seznamek u mladé generace, Tinder, za jejíž webovou verzí stojí české vývojářské studio STRV, toho bylo v minulosti slyšet hodně, především v souvislosti s nejrůznějšími skandály – a nyní je tu další z nich. Tentokrát je to ale naopak, zakladatelé seznamky a 8 dalších osob žalují společnost Match Group, pod kterou Tinder spadá, a také její mateřskou firmu IAC (InterActiveCorp).

Dle žalujících měla Match Group společně s IAC ovlivňovat hodnotu Tinderu a odmítnout mu přiřknout miliardy dolarů, které nyní žalující strana požaduje. Během včerejšího dne tak byla podána žaloba u státního soudu v New Yorku, která se mimo jiné týká i umělé devalvace akcií, které obržel spoluzakladatel Tinderu Sean Rad (na hlavní fotografii) a několik dalších brzkých zaměstnanců ve firmě. Součástí je také obvinění bývalého CEO Tinderu, Grega Blatta, ze sexuálního obtěžování.

Společnost IAC na celou žalobu reagovala ve smyslu, že se jí zdá přehnaná a že se bude bránit všemi dostupnými prostředky. Problémem mělo být ohodnocení loňské valuace Tinderu na 3 miliardy dolarů, což by znamenalo nulový nárůst oproti předcházejícímu roku, i přesto, že firma vykázala rekordní nárůst zisku, počtu uživatelů i aktivity. Vedení Match Group a IAC totiž dle žalující strany zaslalo bankám a všem třetím stranám data, která uměle snižovala hodnotu firmy a tím pádem i dividendy.

tinder-1

Mobilní aplikace Tinderu

Dle žalujích má být hodnota společnosti blízko k 12 miliardám dolarů, tedy o 9 miliard více, než byla oznámena. Z celé firmy má žalující strana dohromady zhruba 20 %, což má značit ztrátu ve výši až 2 miliard dolarů. Na druhou stranu celá skupina Match Group, pod kterou Tinder patří, má souhrnou valuaci kolem 13,5 miliardy dolarů a IAC, vlastnící Match Group, zhruba 16 miliard.

concur-kancelare-praha-1

Přečtěte si takéPodívejte se do vývojářských kanceláří společnosti Concur v PrazePodívejte se do vývojářských kanceláří společnosti Concur v Praze

Nejlepším koněm ve stáji těchto firem je tak bezpochyby Tinder, který v minulém týdnu publikoval své finanční výsledky, a překvapil ohromným nárůstem, jež vedl k růstu akcií Match Group o téměř 17 procent a IAC o 8 procent. V posledním čtvrtletí měl Tinder 3,7 milionu platících uživatelů, což je o 81 % více než ve stejném čtvrtletí loni, a letos má překonat 800 milionů dolarů v příjmech, informuje server CNN. Jak se celý proces vyvine není prozatím vůbec jasné.

Foto: TechCrunch / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym