Vítězem zápasu youtuberů v boxu je platforma Twitch. Placenému streamu YouTube „ukradla“ přes milion diváků

Jiří SvobodaJiří Svoboda

ksi1
0Zobrazit komentáře

Bezmála půl roku příprav, rozhovorů a tréninků vedly k nevšední sérii boxerských zápasů mezi čtyřmi slavnými youtubery. Bratrské dvojice, Američané Logan a Jake Paulovi a Britové Olajide William „JJ“ a Oladeji „Deji“ Olatunjiovi (známí také pod jmény KSI a ComedyShortsGamer) se v britském Manchesteru utkaly ve dvou hlavních zápasech včerejšího večera za pozornosti značné části youtubové komunity. Přes 15 tisíc lidí si koupilo lístky přímo na utkání, další miliony sledovali událost online.

Přestože k samotným zápasům, které byly dopředu velkoryse označovány jako „největší event v historii internetu“, vedlo nespočet kontroverzí, během zápasů jako takových se tou největší staly právě živé online přenosy. Oficiální, který byl ke zhlédnutí k dispozici za 10 dolarů, byl pochopitelně zprostředkován na YouTube. Jak to ale bývá v případě podobných sportovních událostí, cestu si na internet i tentokrát našly také ilegální přenosy, které je možné sledovat sice nemorálně, ale zcela zdarma.

Běžnou praxí v těchto situacích bývá blokace těchto live streamů, což se ostatně efektivně dělo na YouTube, nicméně relativně snadnou okliku si našli uživatelé v podobě největší herní streamovací platformy Twitch. Ta neoficiální live streamy boxerských zápasů nijak neregulovala a tak se rychle rozšířily zprávy, že očekávanou událost lze vlastně sledovat zadarmo.

Ačkoliv oficiální livestream na YouTube sledovalo ve špičce dle některých odhadů až 800 tisíc platících uživatelů (byly prodány licence za více než 8 milionů dolarů), v tu samou dobu byla kategorie Boxing Fight na platformě Twitch vůbec nejsledovanější, s více než milionem uživatelů, kteří se v součtu dívali na několik neoficiálních streamů.

Miliony dolarů v uniklém zisku

Organizátorům události tak bezpochyby unikly miliony dolarů v zisku, zatímco Twitch dokázal na svůj web (a tedy i inzerci) přilákat přinejmenším milion lidí, pravděpodobně bez použití jediného dolaru. Zda se jednalo o cílený a vskutku důvtipný způsob, jak přivést diváky na Twitch, nebo neschopnost tyto streamy blokovat, se s jistotu nejspíše nedozvíme, stejně tak zůstane záhadou vyčíslení škod pro organizátory. Tiskové oddělení streamovací platformy na dotazy CzechCrunche prozatím nereagovalo. Reportérka serveru Polygon Julia Alexander přitom upozornila, že to není poprvé, co Twitch podobou věc udělal:

https://twitter.com/loudmouthjulia/status/1033498354892853248

Včerejší událost se ne náhodou uskutečnila rok po zápase irského zápasníka Connora McGregora a boxerské legendy Floyda Mayweathera. Předcházela jí série vzájemného osočování i osobních útoků, přičemž nenávist mezi americkou a britskou dvojicí se projevovala již delší dobu a vyeskalovala zejména poté, co Logan Paul zveřejnil na youtube kontroverzní video s oběšeným mužem v japonském lese Aokigahara. V reakci na tento incident Youtube aplikoval přísnější pravidla pro tvůrce.

ksi_paul (1)

Jake Paul (vlevo) se stal vítězem

KSI vyzval svého protivníka Logana potom, co v únoru porazil v boxu jiného youtubera, Joea Wellera. Později se do věci zapojili i mladší bratři obou hlavních protagonistů, Deji a Jake Paul. První z dvou včerejších zápasů vyhrál ve čtvrtém kole ze šesti technickým K.O. Jake Paul, avšak průběh byl vyrovnaný a od Dejiho ran mu zůstal značně zkrvavený obličej. Jake Paul si bezprostředně po výhře udělal reklamu na svůj nový merchandise a k boxerskému zápasu vyzval zpěváka Chrise Browna.

ksi_paul (3)

Hlavní tahák večera skončil remízou

Ještě vyrovnanější souboj pak nabídl hlavní zápas večera, ve kterém se utkala právě dvojice KSI a Logan Paul. V prvních dvou kolech měl navrch Paul, ve třetím už začal dominovat KSI, čtvrté kolo většinou bylo označováno za vyrovnané a poslední dvě byly opět v režii britského youtubera. Zápas byl nakonec ukončen bez knockoutu a tudíž došlo na rozhodnutí rozhodčích. K překvapení a částečně i zklamání všech byla verdiktem remíza, načež se oba aktéři na místě domluvili na odvetě. Ta by se měla uskutečnit pro změnu v USA, v únoru příštího roku.

ksi_paul (2)

Logan Paul a KSI po zápase, který skončil remízou

Foto: Reprofoto / YouTube.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym