Tesla plánuje do výstavby nové výrobní továrny v Číně investovat kolem 5 miliard dolarů

CEO Tesly Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Během včerejšího dne jsme informovali o jednání kalifornské automobilky Tesla ohledně výstavby vůbec první továrny v Evropě, která by mohla vzniknout v Německu či Nizozemsku. A i když jsou jednání zatím ve své počáteční fázi a nic není jisté, v pozadí probíhají také přípravy pro expanzi do Číny, konkrétně do Šanghaje, kde Tesla získala povolení ke stavbě továrny sloužící především pro výrobu posledního Modelu 3.

Nová čínská Gigafactory, pod prozatímním označením číslovkou „3“, by měla zahájit provoz výrobou prvního automobilu zhruba v roce 2020. O dva až tři roky později chce vyrábět až půl milionu vozů ročně. A právě do výstavby továrny má Tesla investovat v průběhu následujících let až 5 miliard dolarů, které chce z části financovat z externích zdrojů v Číně, informuje magazín Bloomberg s odkazem na své exkluzivní zdroje.

model3

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Čínská továrna je pro Teslu klíčová. Čína je totiž jeden z nejsilnějších trhů, kam Tesla své automobily dováží, a vzhledem k uvalení dodatečného 25% poplatku na importovaná auta z USA to dává smysl i pro zákazníky, kteří ve finále ušetří.

regentop

Přečtěte si takéV Holandsku vznikne město budoucnosti, které bude pěstovat vlastní jídlo i zpracovávat odpadV Holandsku vznikne město budoucnosti, které bude pěstovat vlastní jídlo i zpracovávat odpad

Mnohé v souvislosti s automobilkou Elona Muska ukáže také dnešní plánované odhalení výsledků za poslední kvartál, ve kterém Tesla značně navýšila produkci nového Modelu 3, ale stále řeší množství problémů s cash flow, dodavateli a samotnou výrobou. Již dříve totiž automobilka avizovala, že bude od třetího kvartálu letošního roku profitabilní, ale investoři jsou skeptičtí.

Foto: TED Conference / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym