Tesla byla v posledním čtvrtletí ve ztrátě 743 milionů dolarů, zároveň ale vygenerovala rekordní příjmy

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

tesla-Model-3-MountainPearl1

Tesla Model 3, jehož produkce v posledních týdnech značně vzrostla

0Zobrazit komentáře

Automobilka Tesla oznámila finanční výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku a její šéf Elon Musk si přichystal dvě důležitá sdělení. Jednak že je jeho firma i nadále ve ztrátě, s čímž se však počítalo, a také že Tesla konečně začala mírně vydělávat na prodejích svého nejlevnějšího vozu Model 3. Musk proto zůstává přesvědčen, že se Tesla co nevidět dostane do černých čísel. Ztráta ve druhém čtvrtletí činila 743 milionů dolarů – třetí největší v historii.

Pozitivní rekord ovšem Tesla zaznamenala v příjmech. Čtyři miliardy dolarů za tři měsíce představují dosavadní rekord ambiciózní automobilky, které se konečně začíná dařit vyrábět větší počet aut a navíc je prodávat se ziskem, jak cituje ze zprávy magazín The Verge. Hrubá marže u Modelu 3, která značí příjmy, jež Tesle zůstanou po odečtení výrobních nákladů, ve druhém kvartálu byla „mírně pozitivní“.

Až dosud Tesla na každém Modelu 3, co prodala, ztrácela peníze. Nyní by měla začít hrubá marže konečně stabilně růst. Firma odhaduje, že to bude o zhruba 15 procent ve třetím čtvrtletí a o dalších 20 procent v tom následujícím. „Cílem je, abychom od teď v každém dalším čtvrtletí byli ziskoví a měli pozitivní cash flow,“ potvrdil v konferenčním hovoru smělý plán Elon Musk.

musk

CEO Tesly Elon Musk

Celkově se totiž zatím Teslu do černých čísel rozhodně obrátit nedaří. Ztráta ve výši 743 milionů dolarů za Q2 2018 je třetí nejvyšší v historii firmy. Jediné „černé“ čtvrtletí, na které kdy Tesla dosáhla, je tak stále z roku 2016. Na druhou stranu příjmy se Tesle už šest kvartálů po sobě zvyšují a i zmíněná ztráta se postupně smazává. Pomáhá k tomu mimo jiné zvýšená produkce Modelu 3, jakožto nejdostupnějšího modelu v nabídce Tesly, o který je velký zájem.

Das neue Volkswagen Showcar I.D. CROZZ

Přečtěte si takéVolkswagen hodlá do roku 2022 investovat do nové generace baterií 34 miliard eurVolkswagen hodlá do roku 2022 investovat do nové generace baterií 34 miliard eur

Na konci června se Tesle poprvé podařilo vyrobit 5 000 Modelů 3 za týden a na konci srpna by už chtěla vyrábět ještě o tisíc vozidel týdně více. Na začátku roku 2019 Tesla cílí na 10 tisíc vozů za týden. Pro srovnání, v nedávno skončeném druhém čtvrtletí Tesla vyrobila celkem 28 578 Modelů 3 a dodala jich zákazníkům 18 449. V právě probíhajícím kvartálu jich chce vyrobit už zhruba 50 až 55 tisíc, což by bylo téměř jednou tolik.

Zároveň Tesla zakončila druhé čtvrtletí s 2,2 miliardy dolarů na účtech, což by mohlo Elonu Muskovi zaručit alespoň v příštích měsících klidnější spaní s tím, že nebude muset žádat o další financování. Právě o tom, že Tesle opět dojdou peníze, se v poslední době hodně mluvilo. Jeho automobilka nicméně do budoucna plánuje výrobu minimálně dvou nových vozů, Roadsteru a Modelu Y, což bude vyžadovat opět významný kapitál. Navíc má ve výhledu také plně elektrický kamion.

tesla-Model-3-Performance-Red-Above-Tarmac

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Diskuze (0)

Novinka

Anonym