Robotické štěně Sony Aibo se nově umí díky umělé inteligenci učit novým věcem, skákat či štěkat

aibotop
0Zobrazit komentáře

Možná se to bude pro někoho na první pohled zdát jako nesmyslná hračka, ale jedno se musí uznat – robotický pes Aibo od Sony a jeho nová verze se opravdu povedla. Sony Aibo vyvíjí již takřka 20 let a pravidelně vydává nové verze. Ta poslední využívá množství aktuálních technologií, od schopnosti rozeznání obličeje přes nové pohyby až k pokročilé umělé inteligenci.

Nové Aibo je totiž speciální právě díky umělé inteligenci. Jakmile si robotického psa pořídíte, nereaguje prakticky na žádné povely, nemusí vás na první pohled poznat a tak může reagovat štěkáním, a samozřejmě neumí ani žádné triky. Je tak víceméně na vás, jak si ho vycvičíte, postupem času automaticky rozpozná vaši tvář i hlas, při pohlazení začne vrtět ocasem nebo si sedne či lehne, jakmile mu to řeknete. Sony nicméně záměrně nechává robotickému psovi trochu neposlušnosti, tak jako u skutečných psů.

Sony vydalo první koncept novodobé verze již v loňském roce, od tohoto roku se ovšem teprve začal Aibo prodávat na japonském trhu a nyní míří poprvé za hranice, konkrétně do USA. Na americkém trhu by měl robot přijít na 2 899 dolarů (přes 64 tisíc korun), a balení obsahuje kromě samotného robota také nabíječku, SIM kartu pro přístup k internetu a psí hračku. Aibo se postupně objevuje i v českých obchodech, ale stále s nepotvrzenou dostupností. Například Alza ho nabízí o téměř 20 tisíc levněji, respektive za necelých 45 tisíc korun.

aibo2

Aibo vydrží na jedno nabití přibližně 2 hodiny akvitity, plné dobití poté zabere zhruba 3 hodiny. Pejsek se dokáže pohybovat ve 22 osách – zvládne vrtět ocasem, pohybovat ušima či volně běhat po místnosti. V jeho útrobách se nachází čtyři mikrofony, reproduktor, například pro štěkání, a dvě kamery pro rozpoznávání okolí i obličejů. Samozřejmostí jsou poté i pokročilé senzory tlaku na spodní straně tlapek, senzor pohybu, světla, a v neposlední řadě i oči vyvedené jako dva OLED displeje.

michal-mensik-inveo-crop

Přečtěte si takéČeský donáškový startup DoDo letos cílí na 80 milionů korun a expanduje na Slovensko a do PolskaČeský donáškový startup DoDo letos cílí na 80 milionů korun a expanduje na Slovensko a do Polska

Na první pohled je Aibo opravdu pokročilý domácí robot, který teoreticky může například starším osobám sloužit jako příjemný společník, který mimo nabíjení nepotřebuje vodu, jídlo, ani venčení. Samozřejmě nedokáže nikdy nahradit reálné domácí zvíře, ale především díky umělé inteligenci se z něj vždy stane jistým způsobem zcela originální robotický pes.

aibo4

Data chování a celá historie „života“ robotického psa jsou pak ukládána přes Wi-Fi či mobilní internetové připojení do cloudu, ke kterému nabízí Sony při koupi tříletý bezplatný přístup. Pokud by se tak náhodou stalo, že se Aibo porouchá, původní data se pouze nahrají do nového kusu.

Podívejte se, jak plynulé pohyby je schopen Aibo provádět:

Foto: Sony (Aibo)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym