Rekola expandují do osmého českého města. V září začnou sdílená kola jezdit ve Frýdku-Místku

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

rekola-bikesharing2
0Zobrazit komentáře

Letošní sezonu zahajoval český bikesharing Rekola v šesti městech. Růžová kola si mohli lidé půjčovat v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Olomouci, Teplicích a Liberci. Od března se však Rekola stihla rozšířit také do Ostravy a od září zahájí testovací provoz ve Frýdku-Místku. Minimálně na tři měsíce do něj pošlou 60 kol.

Pro největšího provozovatele bikesharingu v Česku bude téměř šedesátitisícový Frýdek-Místek již osmým městem, kam se svými sdílenými koly zamíří. Tříměsíční testovací provoz bude probíhat ve spolupráci s městem, které se na provozu finančně podílí. Na konci listopadu pak Frýdek-Místek na základě anonymizovaných dat o využívání Rekol rozhodne, zda chce sdílená kola na svém území i nadále.

Rekola již mají s testovacím provozem zkušenosti z Kladna, aktuálně se růžová kola testují také v Liberci a Ostravě, kde jsou teprve pár měsíců. „​Data z provozu nám jasně ukazují, že pokud mají občané příležitost jezdit po městě na kole, využívají ho jako dopravní prostředek velmi často. I několikrát denně. Ve Frýdku-Místku byl magistrát vždy nakloněný cyklistům a jsme rádi, že se společně zkusíme městskou cyklistiku lidem přiblížit ještě víc,“​ říká Vítek Ježek, zakladatel a ředitel firmy Rekola Bikesharing.

vit-jezek-rekola

Foto: Rekola

Vítek Ježek, zakladatel a ředitel bikesharingu Rekola

Z Frýdku-Místku to je do Ostravy sice jen něco málo přes 20 kilometrů, ale systémy prozatím propojeny nebudou. Rekola nicméně nevylučují, že by k provázání kol v obou městech mohlo v budoucnu dojít. Ve Frýdku-Místku se bude minimálně na začátku lišit také způsob vracení. Zatímco v Ostravě vsadil český bikesharing poprvé na stanicový systém, v sousedním městě nasadí své typické bezstanicové řešení, díky kterému můžete kolo zamknout kdekoliv ve vyznačené zóně. Ta má ve Frýdku-Místku 2,5 kilometru čtverečních.

uber-partner-ridic

Přečtěte si takéUber vytvořil novou mobilní aplikaci pro řidiče, kterou mohou používat i řidiči v ČeskuUber vytvořil novou mobilní aplikaci pro řidiče, kterou mohou používat i řidiči v Česku

Cena hodinové výpůjčky se již tradičně odráží od ceny jízdenky MHD. Za 60 minut na rekole uživatelé zaplatí pouhých 10 korun. Při výpůjčce delší než hodina zaplatí 2,50 Kč za každých započatých 15 minut. Na rozdíl od Ostravy není prvních 15 minut zdarma.

Pro půjčení kola se stačí u Rekol zaregistrovat a zadat platební kartu, z které jsou výpůjčky hrazené. Růžová kola si lze následně jednoduše půjčit přes mobilní aplikaci Rekola, webovou aplikaci, přes facebookového Messengera nebo za pomoci SMS. Kromě jednorázových jízd budou Rekola nabízet měsíční kupóny či zvýhodněný balíček jednorázových jízd.

rekola-bikesharing3

Růžová kola jde ve většině měst vracet kdekoliv

Diskuze (0)

Novinka

Anonym