Prodej grafických karet Nvidie pro těžbu kryptoměn se propadl z 289 na pouhých 18 milionů dolarů

btcs
0Zobrazit komentáře

Když měla Nvidia, jakožto jeden z největších výrobců grafických karet, ve druhé polovině minulého týdne ohlásit finanční výsledky za poslední kvartál, očekávalo se, že prodej grafik sloužících převážně pro těžbu kryptoměn, klesne. Odhady analytiků i společnosti počítaly z poklesem z 286 milionů dolarů za první fiskální kvartál na 100 milionů.

Skutečná částka za poslední tři měsíce ovšem dosáhla pouze 18 milionů dolarů, což značí celkový pokles o 268 milionů dolarů. Akcie společnosti okamžitě po oznámení klesly o téměř pět procent. Nvidia, stejně jako další výrobci grafik, za poslední rok na kryptoměnové mánii vydělala nemalé množství peněz. Na přelomu roku byl dokonce s dostupností grafických karet po celém světě takový problém, že je nešlo běžně sehnat ani v Česku, ani v zahraničí.

Od doby, kdy začal celý trh kryptoměn prudce klesat, ovšem klesal i zájem o nejsilnější produkt Nvidie. Za třetí čtvrtletí fiskálního roku společnost celkově vydělala 3,25 miliardy dolarů při původních odhadech analytiků ve výši 3,34 miliardy. Hrubý zisk z tého částky představoval 62,8 procenta.

mining

Takzvaný rig z grafických karet, sloužící pro těžbu kryptoměn (například Bitcoin)

Naopak rostoucím byznysem jsou nyní dle Reuters pro Nvidii obrovská datová centra, převážně od společností jako Amazon, Google či Microsoft, která využívají grafické karty k vyššímu výkonu svých systémů umělé inteligence. Tato relativně nová oblast představovala pro Nvidii příjmy ve výši 720 milionů dolarů.

foto

Přečtěte si takéČeský startup ShipMonk se umístil na 29. místě z pěti tisíc nejrychleji rostoucích firem v USAČeský startup ShipMonk se umístil na 29. místě z pěti tisíc nejrychleji rostoucích firem v USA

Největší stálicí společnosti jsou ale, jako již po dlouhá léta, především hráči počítačových her. Ostatně z 3,25 miliardy dolarů tvořily příjmy z prodeje grafických karet hráčům více než polovinu polovinu – 1,8 miliardy dolarů je o 0,05 miliardy více než původní odhady. Nižší předpoklad vycházel z faktu, že má Nvidia představit v nejbližší době zcela novou sérii grafických karet určenou pro hráče, tudíž by si na ni většina počkala raději, než kupovala starší modely.

Foto: Crypto360 / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym