Od září bude ve Francii platit zákon, který zakazuje používání mobilních telefonů ve školách

Nela VítováNela Vítová

kids
0Zobrazit komentáře

Posledních pár let se s vývojem moderních technologií na nich snadno vyvine závislost. Lidé tráví hodiny na sociálních sítích a užíváním nekonečného výběru aplikací a často si to ani neuvědomují. Velkou otázkou je samotné užívání mobilních telefonů dětmi, které často již od nízkého věku mají svůj vlastní a neumí jeho užívání samy dostatečně omezovat. Francie se proto jako jeden z několika států rozhodla proti tomuto trendu tvrději zakročit.

Ve Francii vstupuje od září v platnost zákon zakazující používání telefonů a tabletů ve školách. Nový zákon bude podle CNN platit pro děti od 3 do 15 let. Od nového školního roku tak nesmí školáci používat mobilní telefony a tablety po dobu celého vyučování, během přestávek i pauzy na oběd. Děti si sice budou moci svůj telefon do školy přinést, při příchodu ho však musí odevzdat svému učiteli, který jim ho po skončení dne opět vrátí.

fb-mark-1

Přečtěte si takéInstagram a Facebook lidem nově umožní kontrolovat, kolik na těchto sociálních sítích tráví časuInstagram a Facebook lidem nově umožní kontrolovat, kolik na těchto sociálních sítích tráví času

Zákon, který začne platit od nového školního roku, se však potýká také s obavami, jak bude fungovat v praxi vzhledem k tomu, že 90 % dětí ve Francii v dnešní době vlastní mobilní telefon. Učitelé mají obavy, že bude složité vynutit jeho dodržování. Zákaz telefonů přichází především z iniciativy prezidenta Emmanuela Macrona, který měl tento bod již jako součást své volební kampaně.

Nejde však o první nařízení, které se ve Francii zákazem mobilních zařízení zabývá. Rozšiřuje totiž zákon platný od roku 2010, od kdy ve Francii platí zákaz užívání telefonů během vyučovacích hodin s tím, že ho žáci mohou nosit vypnutý v batohu. Od září však nebude možné ani to.

iphone

Vzhledem k tomu, že zákon platí pouze pro děti do 15 let, na francouzské střední školy se již nevztahuje. Nicméně každá střední škola ho může dobrovolně přijmout také, pokud uzná za vhodné, aby ani starší školáci a studenti nemohli nosit mobilní telefon během vyučování u sebe.

Francouzská vláda doufá především v to, že tento krok dokáže snížit závislost dětí na telefonech, což povede i k omezení problémů s tím souvisejících. Těmi mohou být například zdravotní problémy, jako je nespavost či v dnešní době velmi rozšířená kyberšikana. Otázkou však je, zda nebudou mít děti potřebu si čas strávený u mobilní obrazovky nahrazovat po vyučování během jejich volného času. V této otázce by však měli na řadu přijít zase rodiče, kteří by na ně měli pečlivě dohlédnout.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym