Nový investiční fond startupu spoluzakladatelky Tinderu vkládá miliony do firem vedených ženami

wolfe
0Zobrazit komentáře

Startup Bumble, provozující stejnojmennou seznamku, funguje sice pouze necelé čtyři roky, ale už nyní se začíná poohlížet po možnostech, jak dále investovat svůj vlastní kapitál do dalších firem. Firma s hodnotou přes miliardu dolarů od spoluzakladatelky seznamky Tinder, Whitney Wolfe Herdové, totiž zakládá vlastní investiční fond s názvem Bumble Fund, který se má soustředit výhradně na investice do startupů, které založily či vedou ženy.

Cílem fondu je dokázat, že jsou ženy v čele firem stejně schopné, jako muži. Běžná investice nového fondu má během příštích 18 měsíců dosahovat 5 až 250 tisíc dolarů, respektive 113 tisíc až 5,6 milionu korun. Při startu se Bumble Fund podařilo proinvestovat první milion dolarů, a to hned do pěti firem, mezi kterými jsou dle příspěvku na blogu Bumble dva další investiční fondy podporující mladé podnikatelky, výrobce plavek či zdravotnický startup.

Dle Bumble i oficiálních statistik je stále velká propast mezi ženskými a mužskými zakladateli a CEO firem, konkrétně z 85 miliard dolarů, které se v loňském roce proinvestovalo, šlo do firem spojených se ženami pouze 1,9 miliardy dolarů, což představuje zhruba 2,2 procenta z celkového objemu.

bumble

V případě rasového rozdělení je dokonce rozdíl ještě větší – firmy žen tmavé pleti a dalších menšin představují pouze 0,2 procenta ze zmíněných 85 miliard dolarů. Podobných iniciativ na srovnání těchto rozdílů tak vzniká v poslední době čím dál více.

and

Přečtěte si takéTomáš Anděl přechází z e-shopu Notino do Alzy na pozici strategického ředitele provozuTomáš Anděl přechází z e-shopu Notino do Alzy na pozici strategického ředitele provozu

Před několika dny jsme například psali o novém investičním fondu prestižní investiční společnosti v Silicon Valley, Andreessen Horowitz, který do něj zapojí pouze celebrity, sportovce a další známé osobnosti tmavé pleti, které se spojí a vytvoří fond s kapitálem ve výši 15 milionů dolarů. Místo toho, aby si navíc Andreessen Horowitz bral jakékoliv poplatky nebo vyplácel zisk, penězi získanými z nového fondu podpoří relevantní organizace spojené s bojem proti rasové či genderové diskriminaci.

Bumble cílem pro množství kupujících

Spoluzakladatelka Tinderu, Whitney Wolfe Herdová, si už při startu své firmy řekla, že je značný problém v tom, že se většina seznamek orientuje primárně na zapojení mužů do rozhodovacího procesu oslovení protějsku, se kterým se zkusí seznámit. Bumble na to jde jinak, ženy jsou v této novodobé seznamce těmi, kdo potvrdí spojení a udělají první krok ke komunikaci s muži – v případě spojení stejného pohlaví pak mohou mezi sebou komunikovat okamžitě obě ženy současně.

bumbleapp

A zdá se, že tento způsob seznamování funguje. Bumble si získal během necelých 4 let přes 37 milionů aktivních uživatelů. V jeho kancelářích v texaském Austinu pracuje přes 75 zaměstnanců, ze kterých je zhruba 85 procent ženského pohlaví. A během let odmítl několik nabídek na akvizici, včetně té od majitele konkurenční seznamky Tinder – Match Group, která přesáhla miliardu dolarů.

Foto: TechCrunch / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym