Nová česká investiční platforma Portu chce pomocí chytrých algoritmů zjednodušit investování

Filip HouskaFilip Houska

portutym

Investice jsou pro spoustu běžných lidí stále velkou neznámou, přičemž mezi hlavními problémy je především strach o ztrátu naspořených peněz a také nedostatečná finanční gramotnost. Ačkoli existuje hned několik způsobů, jak se v oblasti investic vzdělat, je to běh na dlouhou trať, a proto se stále více lidí uchyluje k alternativním řešením. Populární jsou proto moderní investiční platformy, které staví především na jednoduchosti a uživatelské přívětivosti. Jednou z nich je i nová investiční platforma Portu, za níž stojí pražská skupina WOOD & Company.

Právě Portu, které vede dlouholetý investor Radim Krejčí, stojí na poměrně přímočarém principu: navržení optimálního portfolia likvidních instrumentů (skládajících se například z akcií, dluhopisů či komodit) tak, aby se o ně klient prakticky nemusel vůbec starat. Jinými slovy, klienti svěří své volné finanční prostředky Portu, které je za ně zhodnocuje na kapitálových trzích a portfolio neustále sleduje a optimalizuje s ohledem na vývoj trhu.

portu1

Veškeré investice a jejich výkonnost lze poté sledovat v přehledném online rozhraní. Kromě zkušeností investičních profesionálů WOOD & Company hraje v Portu významnou roli robot, respektive počítačové a matematické algoritmy. Výběr vhodných investičních strategií, skladbu portfolií a strategický dozor je v rukou expertů. Každodenní monitoring portfolií a jejich úpravu má však na starosti automatizovaný robot. Ten hlídá především rizikovost investic klientů a udržuje portfolia v jejich požadovaném rozložení. Nestane se tak, že by klienti byli vystaveni nadměrnému riziku, které si nepřejí.

Služby podobné Portu jsou ve světě známy pod označením robo advisory (v případě Portu jde již o třetí, pokročilou generaci). Podle řady expertů se robo advisory postupně stává zásadním nástrojem pro investování, jelikož nepočítá s lidským faktorem, jako je například strach či únava, kvůli kterým mohou nedopatřením vzniknout fatální chyby.

Minimální investice už od tisíce korun

Proces nastavení klientského účtu v první řadě spočívá ve vyplnění podrobného investičního dotazníku, ve kterém se určuje mimo jiné míra rizikovosti, jež pak Portu bude zohledňovat. Následuje určení doby investice a pod poměrně přísnými bezpečnostními kritérii samozřejmě i zaslání první částky na účet Portu. Ta může být i pouhých 1 000 Kč, což je minimální limit, přičemž maximum na platformě prakticky neexistuje.

Portu je určeno všem lidem, kteří chtějí efektivně zhodnocovat své volné peněžní prostředky na kapitálových trzích. Portu není pro spekulanty a krátkodobé investory.

portu2

Příslušní specialisté pak sestaví ono ideální investiční portfolio a na základě hodnoty investovaného majetku si Portu za správu každoročně strhne 1 procento. Klient si navíc investice může kdykoliv vybírat zpět na svůj účet, potažmo je navyšovat nebo si nechat vytvářet nová portfolia s odlišnou rizikovostí a dalšími aspekty.

Od desítek tisíc po miliony

Portu svůj testovací provoz, který trval od letošního ledna, ukončilo začátkem srpna a spustilo registrace pro všechny zájemce. Aktuálně na platformě vede přes 1 340 registrovaných klientů s průměrnou investicí na jednoho zákazníka ve výši 45 tisíc korun, přičemž maximální investovaná částka momentálně činí 1,9 milionu korun. Co se týče podílu klientů, kteří pravidelně investují, respektive mají více než jeden vklad, tam se hranice pohybuje okolo 60 procent.

krejcir

Zakladatel a CEO Portu Radim Krejčí