Britský startup vytvořil bundu z jednoho z nejpevnějších materiálů na světě. Funguje i jako radiátor

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

vollebak-bunda-grafen

Foto: Vollebak

Grafenová bunda Vollebak

0Zobrazit komentáře

Umí vést energii, uchovávat tělesnou teplotu a odpuzovat bakterie. Řeč je o inovativní bundě firmy Vollebak, která se snaží do světa outdoorového vybavení vnášet nové vědecké a technologické prvky. Její nejnovější produkt, který na první pohled vypadá jako obyčejná nepromokavá bunda, v sobě ukrývá grafen, druhý nejpevnější známý materiál na světě.

Přítomnost grafenu, který byl objeven teprve v roce 2004, dává bundě od Vollebaku speciální schopnosti. Ty jsou možné i díky tomu, že je bunda oboustranná. Zatímco na jedné straně ji tvoří matně černý strečový a pevný nylon, druhá strana je vyrobena ze zcela nového materiálu. V něm je namíchaný spolu s polyuretanem a nylonem právě zmíněný grafen.

vollebak-bunda-grafen5

Foto: Vollebak

Přítomnost grafenu dodává bundě speciální schopnosti

Za objevení této supertenké formy uhlíku, jejíž struktura se podobá grafitu, získali profesoři Andre Geim a Konstantin Novoselov v roce 2010 Nobelovu cenu za fyziku. Designéři se od té doby snaží přijít s různými využitími tohoto inovativního materiálu a díky Vollebaku se nyní dostává také do oblečení.

deepmind

Přečtěte si takéGoogle vytvořil umělou inteligenci, která pomáhá s léčbou očních chorobGoogle vytvořil umělou inteligenci, která pomáhá s léčbou očních chorob

Grafenová bunda je, jak sami tvůrci píší, napůl bunda, napůl vědecký experiment, a umožňuje uchovat a vodit tělesné teplo, které dokáže rovnoměrně rozprostřít po celém těle. Teoreticky takto dokáže přenášet i teplo z vnějšího zdroje, takže pokud byste grafenovou bundu nosili přímo na těle, bude fungovat jako osobní radiátor.

Dva roky starý startup Vollebak, za nímž stojí dvojčata a dobrodružní sportovci Nick a Steve Tidballovi, ale u této funkce neskončil. Grafenová bunda také odpuzuje bakterie, vodí energii, odpařuje pot a neprojde přes ní vítr ani déšť. Díky inovativnímu materiálu je přitom nadále velmi tenká a lehká a navíc nemá ani žádné švy. Vše je řezáno laserem a tepelně taveno.

vollebak-founders-tidball1

Foto: Vollebak

Nick a Steve Tidballovi, spoluzakladatelé Vollebaku

Vzhledem k tomu, že grafen tvoří rovinná síť jedné vrstvy atomů uhlíku uspořádaných do tvaru šestiúhelníků, museli tvůrci při výrobě nové látky přeměnit syrový grafen do tzv. grafenových nanoplátů, kdy na sebe jednotlivé vrstvy naskládali. Jedna vrstva grafenových atomů nicméně představuje jeden z nejpevnějších lidstvu známých materiálů a vědci již několik let zkoumají, jak ho efektivně dostat z laboratoří do reálného světa.

Vollebak proto při výrobě nové bundy, která přichází například po triku s keramickými částicemi nebo mikině s izolující kapucí, spolupracoval s partnery v Itálii a Portugalsku, kteří vyvinuli plavky Michaela Phelpse pro olympijské hry v roce 2008. V Pekingu nakonec světovému rekordmanovi Phelpsovi tyto plavky zakázali, protože byly příliš rychlé.

vollebak-bunda-grafen3a

Foto: Vollebak

Do dalšího vývoje své grafenové bundy chce navíc Vollebak využít také zkušenosti svých zákazníků. Už nyní ji testují lidé v pouštích Nevady, Alpách i u polárního kruhu a také několik laboratoří.

„Topení není konečná. Náš pohled je, že nositelné technologie se během následujících deseti až dvaceti let stanou stále více neviditelné. Už je nebudeme nosit na očích nebo zápěstí, ale budou vestavěné v oblečení a technologie jednoduše splyne,“ říká Nick Tidball, spoluzakladatel inovativní outdoorové firmy.

vollebak-bunda-grafen2

Foto: Vollebak

vollebak-bunda-grafen6

Foto: Vollebak

vollebak-bunda-grafen4

Foto: Vollebak

Diskuze (0)

Novinka

Anonym