Miliardový startup Bird s elektrickými koloběžkami vstoupil na první evropské trhy

Bird scooter

Elektrické koloběžky startupu Bird

0Zobrazit komentáře

Elektrické koloběžky jsou převážně na západním pobřeží USA nyní absolutním boomem, který zavádí nový trend na poli alternativní přepravy po městě, hned vedle elektrických kol, sdílených automobilů a dalších přepravních služeb. Startupy jako Lime, Spin či Bird se předhánějí v tom, kdo pokryje více oblastí, získá první oficiální licence a zaboduje u zákazníků. A právě Bird, který je na tom v počtu aktivních uživatelů společně s Lime nejdál, nově začíná s expanzí do Evropy.

Služby Birdu jsou od včerejšího dne nově dostupné v Paříži ve Francii a také v izraelském Tel Avivu, byť tam pouze v omezeném provozu. Bird plány na evropskou expanzi poprvé přiblížil, když v polovině minulého měsíce oznámil již několikátou letošní investici, konkrétně ve výši 150 milionů dolarů, která byla posléze navýšena o dalších 200 milionů a posunula startup na valuaci až 2 miliard dolarů. Prostředky měly být využity právě na expanzi.

birdsm

Původně to vypadalo, že mezi prvními městy v Evropě, které se služeb Birdu dočkají, bude Amsterdam v Nizozemsku, Bird ale začal s městem, kde již jedna z konkurencí je. Stejně jako na americkém trhu bude Bird soupeřit v Paříži se startupem Lime, jenž tam funguje již několik měsíců, a také s místními regulacemi.

hearO_living3

Přečtěte si takéBritský startup vytváří z použitých tenisových míčků přenosné reproduktoryBritský startup vytváří z použitých tenisových míčků přenosné reproduktory

Nebude to mít ovšem jednoduché, konkurenční Lime totiž mimo Paříže funguje od prosince loňského roku také v německých městech Frankfurt, Berlín a Brémy a také ve švýcarském Curychu – na evropském trhu má tak značný náskok. Cenu samotné jízdy mají oba startupy stejnou, zahájení jízdy stojí 1 euro a poté 0,15 eur za každou ujetou míli. Průměrná dvacetiminutová jízda tak přijde na přibližně 4 eura, tedy zhruba 102 korun.

Nejistý začátek se 100 koloběžkami

I když žádný ze startupů neprozrazuje přesná čísla, například Lime na americkém trhu koncem minulého roku zaznamenal přes 1 milion jízd. V evropských městech, kde funguje, má přibližně po 500 kusech koloběžek a postupně pokračuje s další expanzí. Naopak Bird plánuje pro Paříž v úvodu zhruba 100 koloběžek, jejichž počet se bude v případě rostoucího zájmu navyšovat.

birds

Největší otázkou je samotná udržitelnost byznysu s elektrickými koloběžkami tak, jak je nyní nastaven. Konkurenční alternativní prostředky, například od startupu Ofo, jenž nabízí svá kola i v Paříži, stojí za 20 prvních minut jízdy zhruba půl eura, což je osmkrát méně než elektrické koloběžky. Pro každodenní dojíždění tak bude možná těžké přesvědčit uživatele o jejich výhodách.

Foto: Bird

Diskuze (0)

Novinka

Anonym