Izraelský startup navrhl moderní Rubikovu kostku, se kterou lze hrát i online

Filip HouskaFilip Houska

gocubemp_cc
0Zobrazit komentáře

Rubikova kostka je tu s námi již od roku 1974 a patrně každý si tuto hlavolamovou hračku někdy vyzkoušel. Za svou více jak 40letou historii se v ní však nic zásadního nezměnilo, což je – vzhledem k dnešnímu technologickému trendu, kdy se inovuje téměř vše – poněkud zvláštní. A právě proto nastupuje na scénu izraelský startup Particula, který všemi milovanou Rubikovu kostku výrazným způsobem modernizuje do podoby hodné roku 2018.

Tým z Tel Avivu na crowdfundigovém portálu Kickstarter rozjel kampaň s GoCube, inovovanou variantou klasické Rubikovy kostky, která díky své možnosti propojení s mobilními zařízeními dokáže majitele učit novým metodám, jak ji co nejrychleji složit, a také jim nabízet příležitost utkat se ve vzájemných zápasech. Kampaň dosud vybrala kolem 750 tisíc dolarů, což představuje mnohonásobné překročení původního cíle. Ten byl na 25 tisících dolarů, což znamená, že by se GoCube skutečně měla dostat až k zákazníkům.

Ač může GoCube na první pohled vypadat velmi podobně jako originální varianta z roku 1974, prakticky u ní nezůstal kámen na kameni. Změnou prošlo jak rozložení jednotlivých kostiček, jež mají zaoblené tvary a odlišný odstín barev, tak i okolní lemování, které je vybaveno svítícími LED diody. Principy prohazování kostičkových řad však včetně velikosti celého produktu zůstávají stejné. To nejzajímavější se ale skrývá uvnitř.

Vzhledem k zahrnutým technologiím, které Particula během dvou let vývoje ve svých dílnách promýšlela, je GoCube skrze dedikovanou aplikaci plně propojitelná s telefony a tablety. A to je klíčový prodejní aspekt. Uživateli se totiž během skládání kostky na displeji jeho zařízení může promítat celý tento proces s časovou odchylkou přibližně 0,25 vteřiny (u dražší varianty Edge má být odchylka cca 1 milisekunda).

MainImage

Přečtěte si takéPředstavitelka Aryi Stark ze seriálu Hra o trůny spouští novou sociální aplikaci pro kreativcePředstavitelka Aryi Stark ze seriálu Hra o trůny spouští novou sociální aplikaci pro kreativce

S tím se pojí i zajímavé funkce jako například měření doby od počátku po úspěšný konec složení kostky včetně monitorování času na jeden tah a počtu celkových tahů. To vše pomocí speciálních měřících senzorů. Uživatel následně získá podrobné statistiky o jeho výkonu, na základě kterých se může zamyslet nad postupy, které by složení kostky urychlily.

Ostatně by mu v tom měla pomáhat i samotná aplikace, jež by postupem času navrhovala lepší metody vzhledem k předešlým pokusům. Díky tomu může GoCube sloužit i jako tréninkový nástroj pro případné soutěže v nejrychlejším složení Rubikovy kostky, které se konají po celém světě.

gocube4_cc

Online utkání proti dalším hráčům

Protože se ze skládání Rubikovy kostky stala i forma sportu, inženýři z Particuly do GoCube zahrnuli také mód pro online soupeření. Pomocí aplikace se totiž hráči mohou spojit a utkávat se proti sobě s motivací posunu v globálních žebříčcích na lepší pozice.

Součástí celého produktu jsou i různé mise, kdy uživatel musí plnit stanovené úkoly. Startup uvádí, že bude zahrnuta i obdoba populární hry Guitar Hero, avšak s tím rozdílem, že na základě hudebního podkladu budou muset skládat kostičky do specifických řad.

gocube1_cc

GoCube je nabízena v několika balíčcích, přičemž ten nejlevnější momentálně stojí 69 dolarů (cca 1 500 korun). Očekávaná doba doručení po celém světě je však až v březnu 2019.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym