Impact Hub se spojuje s K10 a vzniká tak největší coworkingový prostor v Česku

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

0Zobrazit komentáře

Skupina Hub Ventures potvrzuje svou silnou pozici na českém coworkingovém poli. Majitel sítě coworkingových center Impact Hub, které jsou v Praze, Brně a Ostravě, oznámil akvizici většinového podílu v dalším pražském centru K10 Coworking. Hub Ventures díky tomu zvyšují svůj podíl na trhu už na 40 procent.

Spojením tří Impact Hubů a rovněž populárního K10 Coworking vznikne v Česku dosud největší coworkingový prostor pod jednou značkou, který bude mít celkovou rozlohu 7 700 metrů čtverečních. Hub Ventures na dotaz CzechCrunche odmítli komentovat, kolik za 55% podíl v K10 zaplatili, pouze sdělili, že získávají firmu s obratem 13 milionů korun.  Dalšími spolumajiteli zůstávají původní zakladatelé K10 Piero Šesták, Šimon Vodrážka a Jan Císař.

zdenek_rudolsky

Zdeněk Rudolský, výkonný ředitel Hub Ventures

Jisté je to, že se v následujících měsících přemění do barev Impact Hubu již čtvrtý coworkingový prostor v České republice, který se od začátku nového roku bude jmenovat Impact Hub Praha K10. Během podzimu dojde také k propojování služeb pro členskou komunitu a eventové týmy.

„Máme obrovskou radost ze spojení s K10, které nám přináší krásný prostor neobarokní vily v lukrativní čtvrti pražských Vinohrad, a jsme moc rádi, že se nám povedlo uzavřít dohodu s majiteli K10 Coworking v rekordním čase necelých 3 měsíců. Chceme, aby byl celý proces spojování co nejvíce přínosný na obou stranách,“ říká Zdeněk Rudolský, výkonný ředitel společnosti Hub Ventures.

Právě rekordní doba, za kterou se celá akvizice upekla, měla vliv na původně plánovaný vstup na pražský burzovní trh Start. Proces úpisů akcií měl začít už koncem června, ale Hub Ventures nakonec vzhledem k významné akvizici konkurenční firmy IPO odložili. Podle ředitele Starteepa Františka Bostla, který má úpis akcií Hub Ventures na starosti, se nyní celý proces přesouvá na listopad, kdy bude obchodování opět otevřeno. Trh Start se totiž otevírá pro nové úpisy zatím jen čtyřikrát do roka a je určen menším inovativním společnostem s hodnotou do 1 milionu eur.

K10-coworking-garden

Neobarokní vila K10 Coworking na pražských Vinohradech

Pro CzechCrunch František Bostl prozradil, že po odložení svého IPO zaznamenali Hub Ventures velký zájem z řad investorů, a tak nyní probíhá funding ještě před samotným vstupem na burzu. Od několika investorů chtějí Hub Ventures vybrat přes 40 milionů korun, zbylých 25 až 30 milionů pak hodlají získat po vstupu na trh Start. Oproti původním předpokladům (960 až 1 363 Kč) by se měla cena akcie pohybovat o něco výše a firma plánuje, že mezi investory rozdělí až čtvrtinu firmy.

akontop

Přečtěte si takéZpěvák Akon chce v Africe vytvořit vlastní město, které bude využívat jeho nové kryptoměny AkoinZpěvák Akon chce v Africe vytvořit vlastní město, které bude využívat jeho nové kryptoměny Akoin

„Coworking je dnes jeden z nejatraktivnějších sektorů na světě. Jedná se o tu část sdílené ekonomiky, které nebrání regulace či lobbing a která roste tempem desítek procent ročně,“ uvádí Bostl. Hub Ventures se ostatně stanou jedinou společností zaměřenou čistě na coworking na světě, která dosud vstoupila na burzu.

Jen v Praze bude mít Impact Hub s novou pobočkou na Vinohradech prostory o rozloze 2 750 metrů čtverečních a členská základna se rozroste na 900 členů. Celkem bude mít u nás coworkingová síť Impact Hub s dalšími pobočkami v Brně a Ostravě přes 1 700 členů.

K10-coworking

K10 Coworking

„K10 Coworking vznikla jako prostor pro rozvoj a práci lidí na zajímavých projektech v inspirativním prostředí neobarokní vily v roce 2016. Za dva roky fungování jsme kolem sebe vybudovali komunitu lidí, která rozvíjí své startupové projekty a začali jsme hledat kvalitního partnera, který nám pomůže v dalším rozvoji našeho centra. Síť Impact Hub se pro nás stala tím pravým partnerem s globálním přesahem a celorepublikovým působením,“ říká Šimon Vodrážka, jeden z majitelů K10 Coworking.

Obě strany nyní chtějí maximálně využít synergie a zkušenosti z fungování již existujících coworků. Samotní Hub Ventures v loňském roce utržili 41,4 milionu korun, zisk po zdanění činil 3,4 milionu korun.

simon-vodrazka-K10

Šimon Vodrážka, Managing Director K10

Diskuze (0)

Novinka

Anonym