Firma Stratolaunch spoluzakladatele Microsoftu vytváří nové rakety, které chce z letadla posílat do vesmíru

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

stratolaunch

Foto: Stratolaunch

0Zobrazit komentáře

Spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen již několik let ve svém vesmírném podniku Stratolaunch staví obří letadlo, se kterým chce vysílat rakety na oběžnou dráhu, a nyní poodhalil své další plány. Stratolaunch začal pracovat také na vlastních nosných raketách s tím, že by do budoucna chtěl do vesmíru vozit i lidi.

Základem je již delší dobu známé obří letadlo, které má dva trupy, na křídlech s rozpětím 117 metrů šest motorů a váží téměř 230 tun. Nikdo jiný dosud větší letadlo nepostavil a Stratolaunch s ním má pochopitelně velké plány. Zpod křídel mají při letu startovat rakety a do budoucna i vesmírné letouny, jež ponesou náklad nebo lidskou posádku. První start raket je v plánu na rok 2022.

stratolaunch-highway

Foto: Stratolaunch

Letadlo Stratolaunch na přistávací dráze

Ve vzduchu přitom zatím reálně nebylo ani zmíněné obří letadlo. Stratolaunch ho jen párkrát vyvezl z hangáru na runway a prozatím testoval jen šestici motorů. Původně plánoval Paul Allen první let na letošní léto, ale zatím žádné bližší informace, zda k němu skutečně dojde, nejsou. Až ale bude letadlo, které by se nevešlo na většinu fotbalových hřišť, skutečně v provozu, bude sloužit jako létající odpalovací rampa.

tobiasschneider

Přečtěte si takéTobias van Schneider: Co mě naučily práce na volné noze, zaměstnání a budování firmyTobias van Schneider: Co mě naučily práce na volné noze, zaměstnání a budování firmy

„S nadšením sdílíme některé první detaily o vývoji našich vlastních, proprietárních nosných raket, díky nimž nabídneme flexibilní možnosti startu jako nikdy jiný,“ uvedl Jean Floyd, CEO Stratolaunche. „Bez ohledu na náklad nebo oběžnou dráhu bude dostání vašeho satelitu do vesmíru brzy stejně snadné jako zabookování letu letadlem.“

Plán je takový, že Stratolaunch vynese rakety do vysoké nadmořské výšky a těsně před jejich zažehnutím je upustí. Rakety se pak vydají směrem k oběžné dráze. Podobný koncept ostatně testují také například Virgin Galactic a Virgin Orbit, takže Paul Allen, který v roce 1975 s Billem Gatesem založil Microsoft, hraje i o čas.

stratolaunch-sky

Foto: Stratolaunch

Ve vzduchu zatím obří letadlo Stratolaunch nebylo

Nejdříve chtěl také využívat pouze rakety jiných firem, například Pegasus od Orbital ATK (nyní Northrop Grumman Innovation Systems), ale nakonec se dá i do výroby vlastních modelů. V roce 2022 by Stratolaunch rád dostal do vzduchu nosnou raketu „Medium Launch Vehicle“, která unese kolem 3,5 tuny. Druhý model má na oběžnou dráhu dostat skoro dvojnásobný náklad a údajně se – zatím tajně –pracuje také na projektu s kódovým označením Black Ice, jak informoval Washington Post.

Black Ice má být znovu použitelný vesmírný letoun, který by mohl nosit nejen náklad, ale také lidskou posádku. Zároveň by s ním bylo možné na oběžné dráze určitým způsobem manévrovat. O tom, kdy se se Stratolaunchem vydají do vesmíru i lidé, ale zatím není vůbec rozhodnuto.

Foto: Stratolaunch

Diskuze (0)

Novinka

Anonym