Evropská unie chce začít pokutovat sociální sítě, pokud včas neodstraní teroristické příspěvky

zuckerbergkongres

Zakladatel Facebooku, Mark Zuckerberg, během výpovědi u Kongresu Spojených států amerických

0Zobrazit komentáře

Evropská komise se rozhodla, že razantně zakročí proti další formě potenciálně závadného obsahu na internetu a znemožní tak určování vlastních pravidel pro jeho omezení či odstranění. Řeč je o příspěvcích nejen na sociálních sítích, které souvisí s jakoukoliv formou teroristické propagandy, ať už se jedná o audio nahrávky, videa či samotné příspěvky, jež k ní vybízejí.

Omezení by se tak mělo týkat především sociálních sítí jako Facebook, Twitter či YouTube. Nová regulace, která je stále v procesu finalizace, má být předložena ke schválení v průběhu příštího měsíce. Dle všeho by se mělo jednat o hodiné časové okno, ve kterém by měly sociální sítě po ohlášení takového obsahu policií či dalšími státními orgány vše odstranit. V opačném případě jim bude hrozit pokuta.

Jeden z komisařů Evropské komise, Julian King, se pro deník The Financial Times vyjádřil ve smyslu, že byla Evropská unie dlouhou dobu trpělivá a dala sociálním sítím dostatek prostoru k vytvoření patřičných opatření. Bohužel se tak nestalo a teroristická propaganda na sociálních sítí neustále roste.

eu

Evropské unii se obecně nelíbí to, že většina představitelů sociálních sítí za svůj obsah odmítá nést plnou zodpovědnost, a proto je někdy těžké určit, kde je ta správná hranice mezi svobodou slova a něčím, co by mělo být odstraněno. Jde tak v této oblasti o vůbec první podobně přísnou regulaci směrem k technologickým firmám v Evropě.

miton

Přečtěte si takéOliver Dlouhý a Jiří Hlavenka prodávají Mitonu za desítky milionů Kč podíl ve startupu IdeálníNájemce.czOliver Dlouhý a Jiří Hlavenka prodávají Mitonu za desítky milionů Kč podíl ve startupu IdeálníNájemce.cz

Všechny tyto regulace souvisí s rostoucím počtem teroristických útoků v rámci Evropy během posledních dvou let, ať už se jedná o případy v Londýně, Paříži či Berlíně. Evropská unie totiž věří, že je s tím internet úzce spjatý a že tvrdá regulace může eliminovat alespoň mizivé procento potenciálně nebezpečných činů.

Automatizace má stále daleko k dokonalosti

YouTube, respektive jeho vlastník Google, tvrdí, že pomocí umělé inteligence a automatického nahlašování obsahu se z podobně motivovaných příspěvků podaří odstranit až 90 procent závadného obsahu, a to zpravidla ve chvíli, kdy nemají videa ani 10 zhlédnutí. Facebook naopak v prvních třech měsících od začátku roku odstranil 1,9 milionu příspěvků, které měly spojistost s Al-Káidou či ISIS.

Uvidíme, jakou změnu potenciálně přinese chystané nařízení. Stále musí samozřejmě proběhnout schválení na úrovni Evropského parlamentu a u většiny představitelů unie, aby nařízení, které by se mělo týkat jakékoliv webové stránky, kde uživatelé tvoří obsah, vešlo v platnost.

Foto: Prachatai / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym