Designové studio Bompas & Parr vytvořilo první zmrzlinu na světě, která se nerozteče

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

bompass
0Zobrazit komentáře

Londýnské kulinářsko-designové studio Bompas & Parr vytvořilo první zmrzlinu na světě, která se nerozteče, ani když ji v horkém letním dni vyndáte z mrazáku. Kreativní duo Sam Bompas a Harry Parr, které je známé svými želatinovými uměleckými díly, si vzalo pro inovativní nanuk inspiraci ve druhé světové válce.

Netající nanuk byl vytvořen s myšlenkou na globální oteplování a narůstající touhu po tom, aby zmražené pochutiny vydržely studené co nejdéle. Alespoň tak svou zmrzlinu, která vydrží zmrzlá celou hodinu i ve 24 stupních Celsia, popisuje studio Bompas & Parr.

bompas-parr5

Designéři Bompas & Parr

Možná ještě zajímavější je ale to, kde se food designoví fanatici inspirovali. Původ jejich myšlenky pochází z druhé světové války, během níž anglický vynálezce Geoffrey Pyke vytvořil superpevný led, který měl pomoci ozbrojeným silám. Pyke totiž zjistil, že led lze vytvořit jen s jedním procentem energie, která je jinak potřeba pro vyrobení stejného objemu železa.

vollebak-bunda-grafen

Přečtěte si takéBritský startup vytvořil bundu z jednoho z nejpevnějších materiálů na světě. Funguje i jako radiátorBritský startup vytvořil bundu z jednoho z nejpevnějších materiálů na světě. Funguje i jako radiátor

Bompas s Parrem po více než půl století tento starý recept adaptovali pro své potřeby a přišli s kompozitním a jedlým materiálem, který se na teplu hned nerozteče. Původní složení, které vytvořil Geoffrey Pyke, obsahovalo ze 14 procent piliny či různé formy celulózy (jako papír) a z 86 procent zmrzlou vodu. Vzhledem k tomu, že výsledkem byl skutečně nesmírně pevný kompozit, začalo se mu říkat „pykrete“, což je odvozenina od vynálezcova jména a anglického slova pro beton (concrete).

Pro potřeby netajícího nanuku museli ve studio Bompas & Parr samozřejmě využít jinou kombinaci látek. Piliny nahradili londýnští novátoři ovocnými vlákny, ale další „přísně tajné ingredience“ odmítají prozradit. Jejich adaptovaný recept, respektive výsledek ve formě zmrzliny, která neroztaje, bude k vidění 22. srpna na výstavě Scopp v Britském muzeu jídla. Právě tam budou mít zájemci jedinou možnost tento netradiční nanuk ochutnat.

Pokud se nápad uchytí, rádi by Bompas & Parr začali prodávat podobné produkty v běžných obchodech. A tak zatímco vynález Geoffreyho Pyka byl nakonec kvůli příliš vysokým nákladům a příchodu nových letadel, pro které už nebylo podobných inovací potřeba, opuštěn, jeho nápad se může v 21. století znovu objevit. Tentokrát však pro zcela mírumilovné účely – aby naše nanuky vydržely zmrzlé.

Foto: Bompas & Parr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym