Český McDonald’s vydělal nejvíce v historii. Jeho loňský zisk činil 266 milionů korun

Filip HouskaFilip Houska

mcdonalds

Foto: McDonald’s

Pobočka McDonald’s

0Zobrazit komentáře

Česká síť provozoven fastfoodového řetězce McDonald’s si připsala rekordní úspěch. Napříč 96 tuzemskými restauracemi utratili zákazníci za loňský rok okolo 5,18 miliardy korun, což pro společnost McDonald’s ČR znamenalo zisk 266,2 milionu korun. Ten se stal historicky nejvyšším od roku 1992, kdy tento americký gigant otevřel v Praze svou vůbec první českou pobočku.

Důsledkem tak vysokého zisku, který oproti roku 2016 vzrostl o přibližně 58 milionů roku, má být postupná změna vlastnické struktury. České pobočky totiž čím dál více provozují franšízanti, kteří mateřské společnosti průběžně odvádějí povinné licenční poplatky a zároveň tak McDonald’s ČR snižují provozní náklady.

Za rostoucí popularitou rychlého občerstvení značky McDonald’s mezi českými zákazníky může nejen nabízený sortiment, ale také postupná modernizace jejich služeb. Typickým příkladem je integrace samoobslužných kiosků do drtivé většiny tuzemských provozen, přes které se podle Zuzany Svobodové, ředitelky komunikace pro McDonald’s ČR, odbavuje v dnešní době až pětina veškerých objednávek.

Podstatným aspektem jsou i rekonstrukce restaurací do podoby hodné takzvaného konceptu Restaurace nové generace. Jak informuje server E15.cz, do loňského prosince mělo být takto zmodernizováno až 84 poboček z 96 dostupných (s náklady okolo půl miliardy korun), což ostatně vychází také z globáního směřování McDonald’s. Za zmínku stojí například přestavení ikonické americké pobočky Rock N Roll McDonald’s po vzoru kamenných obchodů Apple Store, která má být současně šetrná k životnímu prostředí.

mcdonalds1

Foto: McDonald’s

Samoobslužné kiosky v nových prodejnách

Oblíbené jsou pro české zákazníky také slevové kupóny na vybrané pokrmy, které McDonald’s čím dál intenzivněji nabízí. Nejde však jen o tradiční papírové útržky, ale zejména o virtuální obdoby, které jsou dostupné v oficiální mobilní aplikaci. S ní má ostatně společnost, založená v roce 1940 bratry McDonaldovými, velké plány – již nyní minimálně na americkém trhu podporuje funkci Mobile Order & Pay, která zákazníkům dovoluje výběr, objednávku a platbu jídla přímo z telefonu. Na dotaz CzechCrunche, kdy bude tato možnost dostupná i v Česku, McDonald’s ČR neodpověděl.

Obliba fast foodů u Čechů roste

McDonald’s není jediným podnikem s nabídkou rychlého občerstvení, kterému se daří. Češi se také rádi chodí najíst do konkurenčních řetězců jako Burger King, KFC nebo Pizza Hut, které v tuzemsku provozuje (včetně kaváren Starbucks) polská firma AmRest. Ta během roku 2017 utržila okolo 3,5 miliardy korun při hrubém zisku 696 milionů korun. I v tomto případě se jedná o znatelný nárůst oproti období před dvěma lety, kdy AmRest vykázalo hrubý zisk ve výši 559 milionů korun.

Relevantním fastfoodovým řetězcem v Česku je také Subway, který zde operuje s 19 provozovnami a chystá vedle rozšíření do dalších českých míst taktéž postupnou modernizaci stávajících poboček. Ty by měly být stylizovány do uhlazenějšího externího designu s jasnějšími barvami, přičemž vysoký důraz by se měl klást i na nabídku čerstvých surovin, ze kterých se bagety skládají. Chybět nemají ani samoobslužné kiosky nebo elegantnější nábytek.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym