Česká spořitelna musela stáhnout svou platební aplikaci Saifu. Porušila ochrannou známku

saifuviz
0Zobrazit komentáře

Největší česká banka, kterou využívá bezmála 4,7 milionu zákazníků, Česká spořitelna, se potýká s problémy týkající se porušení ochranné známky u jejího nového produktu. Konkrétně se jedná o využití názvu Saifu pro její novou aplikaci, jež měla klientům umožňovat bezkontaktní platby s autorizací za pomoci otisku prstů, kterou byla banka nucena na základě žádosti stáhnout z tržiště aplikací Google Play.

Ochrannou známku totiž vlastní v Česku registrovaná společnost Paymaster a.s., která prostřednictvím Saifu vybírala peníze v ICO, takzvaném prvotním prodeji nově vydávané kryptoměny, při němž získala bezmála 13 milionů dolarů. Saifu funguje jako nová platební instituce, umožňující v jedné aplikaci okamžité převody mezi kryptoměnami a klasickou měnou.

Původní Saifu, za kterým stojí dvojice zakladatelů Alexander Legoshin a Evgeny Vigosky, vydalo svoji aplikaci 21. srpna na platformě Android, respektive na tržišti Google Play s tím, že verze pro iOS je aktuálně ve vývoji. Česká spořitelna o stažení „vlastního“ Saifu informovala zákazníky na sociálních sítích a prostřednictvím notifikace v mobilní aplikaci. Momentálně největší česká banka vymýšlí pro svou aplikaci nový název, aby ji mohla nahrát zpět do Google Play.

saifu

Již smazaná aplikace Saifu České spořitelny

„Aplikaci Saifu není v tuto chvíli možné stáhnout z online obchodu Google Play. Hlavním důvodem je shoda názvu aplikace s názvem služby jiného subjektu. Usilujeme o to, aby aplikace pro mobilní platby byla co v nejkratší době umístěna zpět do online obchodu Google Play. Všem klientům, kteří si nyní nemohou aplikaci stáhnout, se velice omlouváme. Uživatelé, kteří mají aplikaci Saifu nainstalovanou na svém mobilním zařízení, s ní mohou bez problémů platit i nadále,“ uvedla k situaci Česká spořitelna. Té může teoreticky hrozit i žaloba ze strany Saifu.

„Žádost o stažení Saifu České spořitelny z Google Play jsme provedli v souvislosti s vypuštěním naší vlastní aplikace přímo my. Vzhledem k maximální vytíženosti s dalším vývojem Saifu jsme zatím nezvažovali žádné další právní kroky, ale nevylučujeme je,“ komentuje situaci pro CzechCrunch jeden ze zakladatelů Saifu, Alexander Legoshin.

butterfield

Přečtěte si takéSlack potvrdil investici ve výši 427 milionů dolarů, která ho posunuje na valuaci 7,1 miliardySlack potvrdil investici ve výši 427 milionů dolarů, která ho posunuje na valuaci 7,1 miliardy

Saifu pomalu vstupuje na český trh, který má být jedním z prvních, na který se chce nový fintech startup zaměřit. Od května loňského roku je navíc Saifu registrováno jako poskytovatel plateb malého rozsahu u České národní banky.

saifutop2

Webová podoba finanční aplikace Saifu od společnosti Paymaster a.s.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym