Britská firma začala vyrábět boty z recyklovaného plastu

vivo
0Zobrazit komentáře

Ekologická stopa je čím dál větším problémem nejen pro lidstvo, ale také pro velké značky, které se dříve nijak nepozastavovaly nad tím, zda využijí pro miliardy kusů svých produktů plast nebo jiné neekologické materiály, které znečišťují přírodu. Například společnost Adidas se tak nedávno rozhodla experimentovat s tiskem bot na 3D tiskárnách, na který navázala výroba bot ze zpracovaného mořského odpadu, firma The Gumshoe v Holandsku se zase pustila do výroby bot ze žvýkaček.

Nedávno se na eko vlnu připojila i známá společnost Vivobarefoot, která nově vyrábí boty z plastů a také z materiálů, které nevznikly zabitím nebo testováním na zvířatech. Místo toho, aby tak plast v přírodě zůstal v průměru až 400 let nebo skončil v oceánu, firma na každý pár bot využije přibližně 17 plastových lahví.

vivobarefootx

Plast má být pro Vivobarefoot teprve začátek, v budoucnu se chce totiž firma zaměřit na další alternativní materiály, které by měly postupně nahradit všechny stávající. Cena takových bot se pohybuje mezi 90 a 190 dolary, respektive mezi dvěma až čtyřmi tisíci korun, a stejně jako ostatní boty Vivobarefoot slouží především pro nošení bez ponožek.

Jak vlastně proces zpracování funguje

Na první pohled může znít nápad s obuví z plastu jako utopie, ale ukázalo se, že je možné vytvořit z velké části přírodní materiál, který je velmi podobný kůži a zároveň odolný proti rychlému opotřebení. Plastové láhve jsou při procesu kompletně vyčištěny a jsou z nich odstraněny i etikety. Poté jsou rozdrceny na malé granulky, které se roztaví a prostřednictvím válců protahují na dlouhá vlákna. Vlákna podobná gumě jsou poté využita k výrobě potřebného materiálu podobným způsobem, jako běžná nit.

vivobarefoot

Diskuze (0)

Novinka

Anonym