Běloruský designér navrhl nové, moderní podoby amerických dolarových bankovek

Filip HouskaFilip Houska

56c8a663326431.5b06f3b0ac533
0Zobrazit komentáře

Ačkoliv byla měna amerického dolaru v USA zavedena v roce 1785, až od roku 1913, kdy byl podepsán Zákon o federálních rezervách, se z ní stávala běžná – a později světová – peněžní soustava. Její design se však vedle úprav jako zmenšení velikosti a přidání zelených prvků po celou tu dobu nijak zásadně neměnil, na což nyní reaguje běloruský designér Andrey Avgust. Ten zveřejnil několik svých grafických návrhů, jak by si představoval vzhled amerických dolarových bankovek v budoucnu.

Ač je téměř jisté, že ve skutečnost se jeho návrhy nikdy nepromění (minimálně v legální rovině),  jeho práce stojí alespoň za povšimnutí. U „nových“ bankovek totiž nezůstal kámen na kameni. Nejen, že Avgust otočil všechny náležitosti z horinzotálního stylu na vertikální (vyjma fotky na 10dolarovce), ale také navrhl zcela novou a moderní grafiku.

Ta je založena jak na tradičních symbolech USA jako Independence Hall včetně Zvonu svobody, vlajce Spojených států amerických, státním znaku s Orlem bělohlavým, Bílém domě, Soše svobody či astronautovi symbolizujícím Neila Armstronga (prvního člověka na Měsíci), tak na obličejích prezidentů, které se objevují i na stávajících bankovkách. To celé díky důmyslné grafice budí poměrně exkluzivní dojem.

avgust_dollar_1

Další věcí, na kterou se Avgust zaměřil, je materiál. I když jsou jeho bankovky zatím pouze virtuální, kdyby se jednou měly tisknout, nepoužíval by se žádný papírový materiál. Namísto toho by se sáhlo po vrstveném polymeru, respektive po několika tenkých vrstvách plastu, což by ve výsledku znamenalo lesklejší vzhled s větší odolností a patrně i možností lepšího zahrnutí ochranných (bezpečnostních) prvků.

Všechny Avgustovy práce jsou oficiálně dostupné na platformě Behance.

gvstav_dollar_8
gvstav_dollar_9
gvstav_dollar_10
gvstav_dollar_11
gvstav_dollar_12
gvstav_dollar_13
gvstav_dollar_7
gvstav_dollar_6
gvstav_dollar_5
gvstav_dollar_4
gvstav_dollar_3
gvstav_dollar_2

Foto: Andrey Avgust/Behance

Diskuze (0)

Novinka

Anonym