Aston Martin vyrobí 28 legendárních vozů Goldfinger DB5 z Jamese Bonda. Jeden stojí 80 milionů korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

aston-martin-db5-goldfinger12
0Zobrazit komentáře

Z továrny automobilky Aston Martin začne po více než 50 letech znovu vyjíždět legendární vůz s označením DB5, kterého proslavil film Goldfinger s Jamesem Bondem. Britská luxusní automobilka se rozhodla, že ve spolupráci s EON Productions vyrobí limitovanou edici, která navíc bude obsahovat doplňky, jež známe právě z filmů s agentem 007.

Pokračování automobilu Goldfinger DB5 bude založeno na již zmíněném legendárním vozu Jamese Bonda, který se poprvé objevil ve filmu v roce 1964, a Aston Martin ho bude vyrábět v Newport Pagnell, kde vznikala i původní DB5. Také nové kusy budou mít šest válců, 282 koní a pojedou až 240 kilometrů v hodině.

aston-martin-DB5-goldfinger2

Sean Connery jako James Bond ve filmu Goldfinger

Aston Martin DB5 se ve speciální úpravě pro agenta 007 poprvé objevil po boku Seana Conneryho ve filmu Goldfinger, následně ho agent britské tajné služby využíval ve dvou dalších filmech a ještě ve čtyřech se minimálně objevil (naposledy v roce 2015 ve Spectre s Danielem Craigem). Právě tak, jak měl DB5 k dispozici James Bond, ho nyní má dostat i 25 vyvolených fanoušků. Z 28 kusů, které budou vyrobeny, totiž jeden získá Aston Martin, jeden EON a jeden se vydraží na charitu.

musk

Přečtěte si takéElon Musk v novém rozhovoru z továrny Tesly: Spoustu věcí stále udělají lépe lidé než robotiElon Musk v novém rozhovoru z továrny Tesly: Spoustu věcí stále udělají lépe lidé než roboti

Za částku 2,75 milionu liber (téměř 80 milionů korun) bez daně fanoušci dostanou Aston Martin DB5 jednak v ikonicky stříbrné barvě a také s doplňky, jako jsou otočné poznávací značky, které se rovněž objevily ve filmu. Na plátně však mohli diváci zahlédnout třeba také katapult či hroty na kolech. Jestli Aston Martin nasadí i další gadgety, zatím není jasné. Ale auto zřejmě i kvůli tomu nebude moci jezdit v běžné provozu.

Aby nicméně byly doplňky vyvedené k maximální dokonalosti, spolupracuje na nich britská automobilka s držitelem Oscara Chrisem Corbouldem, který se ve filmech s Jamesem Bondem podílel na speciálních efektech.

aston-martin-DB5-goldfinger5

„Spojení mezi Aston Martinem a Jamesem Bondem je něco, na co jsme velmi hrdí, a je pozoruhodné, že DB5 zůstává ikonickým autem Jamese Bonda i po tolika letech. Fanoušci Jamese Bonda dlouho toužili vlastnit Aston Martin, ale vlastnit stříbrný DB5, včetně doplňků a vyrobených v nejvyšší kvalitě v původní továrně jako originální Bondova auta? To musí být maximální sběratelská fantazie,“ říká Andy Palmer, prezident a šéf automobilky.

Splnit si svůj fanouškovský sen dostane 25 šťastlivců, první doručení by mělo proběhnout v roce 2020. Zatím však není jasné, jak budou noví majitelé legendárního Goldfingeru DB5 vybráni. Pokud byste však měli o vůz Jamese Bonda zájem a nechtěli hned utrácet desítky milionů za věrnou kopii, LEGO před časem představilo vlastní model DB5, který se skládá z 1 290 dílků.

aston-martin-DB5-goldfinger4
aston-martin-DB5-goldfinger3

Foto: Aston Martin

Diskuze (0)

Novinka

Anonym