Americký startup vyvinul zrcadlo, které pomocí 3D senzorů vyhodnotí proporce a vlastnosti vašeho těla

Nela VítováNela Vítová

body_scan
0Zobrazit komentáře

Lidé, kteří sportují a žijí zdravým stylem života, vědí, že jejich pokrok se nedá měřit pouze váhou. Naopak záleží na velké spoustě dalších faktorů, jako jsou poměr tělesného tuku a svalů nebo množství vody v těle. Americký startup Naked Labs složený z mezinárodního týmu expertů v oblasti technologií i aktivního života proto vyvinul přístroj s názvem Body Scanner. Jde o zdánlivě obyčejné zrcadlo, které však dokáže naskenovat vaše tělo, vytvořit jeho 3D model a naměřit potřebná data. Při každém prohlédnutí sebe sama v zrcadle pak dostanete informaci o vašem posunu.

Pokroková novinka byla poprvé veřejnosti představena už před 2 lety, avšak tvůrci nedávno oznámili, že v prvním investičním kole, které vedl investiční fond Founders Fund, získali 14 milionů dolarů, které by měli pomoct ke skutečnému uvedení produktu na trh. Mezi dalšími investory byly firmy jako NEA, Lumia Capital, Venture 51, Seabed VC a další.

naked-mirror

Ambiciózní startup proto nyní začíná se zasíláním přístrojů, na které přijal předobjednávky již loni. Během dalšího roku by však mělo být vyrobeno tolik produktů, aby mohla být služba nabídnuta ke koupi také široké veřejnosti. Cena Body Scanneru je 1 395 dolarů, tedy více než 30 tisíc korun.

kel

Přečtěte si takéPůjčte si kelímek a šetřete přírodu. Kavárny v Olomouci rozjely boj proti plastovému odpaduPůjčte si kelímek a šetřete přírodu. Kavárny v Olomouci rozjely boj proti plastovému odpadu

Kamery, které chrání vaše soukromí

Měřící přístroj se skládá ze dvou částí. Jednu představuje hlavní počítač a váhu se senzory a druhou otočná váha, která řídí pevně umístěné zrcadlo. To pak během 15 sekund naskenuje tělo uživatele, načež počítá vše spočítá a váha posléze zobrazí výsledky měření. Dozvíte se o množství tělesného tuku, svalové hmoty, obvodech vybraných částí těla včetně porovnání s předchozím měřením. Součástí jsou také grafy ukazující pokrok či zhoršení kondice uživatele, ke kterým je možné se později vrátit. Data jsou odesílána do vlastní aplikace Body Scanner, ve které si uživatel může porovnávat své výsledky.

Jedním z důvodů relativně vysoké ceny produktu je kvalitní použitá technologie. Zařízení je totiž vybavené procesorem x86, 4GB operační paměti a 64 GB SSD. To vše je potřebné k tomu, aby přístroj fungoval tak, jak ho tvůrci navrhli. Počítač musí data kvalitně a rychle zpracovat, aby poté mohl odeslat zjednodušený model do mobilního telefonu a zároveň zajistil, že data nebudou uložena na cloud, ale budou zpracována v samotném zařízení.

Vzhledem k tomu, že přístroj snímá nahé tělo bez oblečení, tvůrci počítali s tím, že se uživatelé kvůli přítomnosti kamer mohou cítit nepříjemně. Proto tělo neskenují běžně užívané RGB kamery, ale Intel RealSense senzory, které vidí pouze skrze tělesnou hmotu a ne samotný obraz. Výsledek skenování je poté velmi podobný obrazu TSA skenu, který je běžně užíván například při letištní kontrole.

body_scan3

„Naked Labs dělají to, že vezmou obraz lidského těla a ten přetvoří v avatara. Podobně jako tomu je například ve filmu Silver Surfer od Marvelu. Díky tomu potom uživatelé vidí své tělo z objektivnějšího hlediska a bez emocí, a tak si s ním vlastně zlepšují vztah,“ říká Cyan Banister ze společnosti Founders Fund.

Zdá se, že vzhledem k tomu, jak se v posledních letech trend zdravého životního stylu a sportu rozšiřuje, lidé jsou do toho ochotni kromě úsilí investovat také spoustu peněz. Proto také tvůrci věří, že navzdory relativně vysoké ceně produktu si ho oblíbí mnoho zákazníků.

body_scanner_app

Foto: Naked Labs

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym