Americký prezident Donald Trump nařkl Google. Záměrně prý ve vyhledávání zobrazuje negativní zprávy o jeho osobě

Filip HouskaFilip Houska

trumpm
0Zobrazit komentáře

Hlava Spojených států Donald Trump se pouští do křížku s jednou z největších technologických firem současnosti – Googlem. Podle něj totiž Google manipuluje s výsledky vyhledávání a záměrně tak na prvních pozicích zobrazuje negativní a mnohdy nepravdivé zprávy z levicově orientovaných médií o jeho osobě. Své rozhořčení ostatně dával výrazně najevo na svém Twitteru.

Ve dvou navazujících tweetech zdůrazňoval nejen svou zášť vůči zpravodajskému gigantu CNN, se kterým vede spory prakticky od svého zvolení v roce 2016, ale také poukazoval na závažnost celé situaci. Považuje totiž za „velmi nebezpečné“, aby nejrozšířenější internetový vyhledávač prosazoval zprávy z levicových médií v neprospěch těch pravicových, potažmo konzervativních.

„Google a ostatní (servery, pozn. red.) potlačují hlasy Konzervativců a skrývají informace a zprávy, které jsou pozitivní. Kontrolují, co můžeme a nemůžeme vidět. To je velmi vážná situace, která se bude řešit!,“ píše Trump na svém Twitteru.

trump

Neověřených 96 procent

Trump svá obvinění zakládá na statistice, se kterou přišel konzervativní blog PJ Media. Ta pojednává o tom, že okolo 96 procent zpráv u americkém prezidentovi pochází právě z levicových médií, které se snaží neustále napadat jeho roli nejen v úřadě.

Problémem je, že zmíněná čísla nejsou podložena žádnou vědeckou studií a Paula Bolyard, autorka statistiky, měla údajně pro zjištění této procentuální hranice používat jen dva počítače s různými uživateli přihlášenými na službách Googlu, v rámci nichž průběžně vyhledávala klíčové slovo trump. To se jeví jako velmi amatérské zjištění a patrně mu nelze přikládat žádnou zvýšenou váhu.

Nabízíme jen „nejkvalitnější obsah“, říká Google

Netrvalo dlouho a k celé kontroverzní situaci se vyjádřil i samotný Google, který pochopitel toto obvinění z Trumpovy hlavy odmítá. Podle nich není v úmyslu využívat „vyhledávací algoritmus k nastolování politické agendy“ (jak informuje server Bloomberg), přičemž dodává, že celý systém je nadesignován tak, aby zobrazoval „obsah nejvyšší kvality“.

searching

Přečtěte si takéDo kin míří nový thriller Searching s Johnem Cho, který je natočen z pohledu obrazovky počítačeDo kin míří nový thriller Searching s Johnem Cho, který je natočen z pohledu obrazovky počítače

Je tedy otázkou, zdali se k celé začínající kauze postaví Trump i jinak než přes svůj Twitter. Ostatně již několikrát „vyhrožoval“ pouze na sociálních sítích, nicméně ve skutečném světě nic zásadního nepodnikl.

Foto: Cage Skidmore / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym