Švýcarský designér navrhl invalidní vozík, který lze ovládat nakláněním těla

Filip HouskaFilip Houska

070418_THEREAGIRO_MP
0Zobrazit komentáře

O inovace na poli invalidních vozíků se v posledních letech snažilo několik startupů. Za zmínku stojí například Scewo, projekt švýcarských studentů, ve kterém hlavní roli zastává speciálně upravený elektrický vozík, jenž dokáže díky výsuvné rampě vyjet schody, což je pro handicapované jednou z nejnáročnějších překážek. Dalším problémem může být také neustálé ruční protáčení kol pro jízdu a právě na tuto oblast se zaměřuje designér Reto Togni, shodou náhod také ze Švýcarska.

Ten během svých studií na londýnské univerzitě Royal College of Art a Curyšské univerzitě umění, během kterých se zabýval jak industriálním designem, tak technologiemi, promýšlel způsob, jak handicapovaným snížit námahu, kterou musí pro přepravu vynakládat. Proto navrhl zajímavý koncept invalidního vozíku, jenž by se pro zatáčení nemusel ovládat rukama, ale pouhým nakláněním těla během sezení. Nazval jej jako The Reagiro a následně proměnil v první prototyp.

8B6A5399-475F-4D83-BD12-1E9D4F922DCE

Přečtěte si takéStartupu BioLife4D se podařilo díky 3D tiskárně vytvořit použitelnou srdeční tkáňStartupu BioLife4D se podařilo díky 3D tiskárně vytvořit použitelnou srdeční tkáň

Za celým „kouzlem“ je jednoduchý, avšak ve výsledku velmi přínosný technologický postup – propojení opěrky u sedačky s osou vozíku. Díky tomu může dotyčný sedět a pro zatáčení vlevo či vpravo pouze nahýbat své tělo, respektive záda opírající se o zadní část sedačky. V praxi tak může handicapovaný pouze jednou rukou korigovat rychlost vozíku a druhou rukou například přidržovat nákup, používat telefon a tak podobně. Navíc by ruce neměly být pod takovou námahou jako standardně a měla by být zaručena i větší bezpečnost vůči překlopení.

Togni myslel i na to, že každý člověk má odlišnou stavbu těla. Právě proto s prvním prototypem experimentuje také s různými nádstavci, které se modelují na 3D tiskárně. V ideálním světě by zákazník poslal specifické rozměry svého těla (případně přišel přímo do prodejny) a Togni by vymodelovat takovou sedačku, která mu bude přesně vyhovovat.

070418_THEREAGIRO_1

Postupný vývoj vozíku The Reagiro

Prodej v nedohlednu

Ač je první prototyp The Reagiro již rok starý, Togni stále promýšlí nové prvky, jak jej ještě více vylepšit. To znamená, že v oficiálním prodeji zatím tento invalidní vozík není a patrně potrvá další roky, než se na trh vůbec dostane. I tak se však jedná o zajímavé využití jednoduché technologie, která by handicapovaným mohla výrazněji zjednodušit jejich život.

070418_THEREAGIRO_2

Reto Togni

Diskuze (0)

Novinka

Anonym