Švédský designér ručně staví luxusní retro herní konzole a automaty ze dřeva

Filip HouskaFilip Houska

ll
0Zobrazit komentáře

Obliba herních konzolí z 80. a 90. let v dnešní době stále roste, a to zejména proto, že výrobci jako Nintendo, SEGA či Atari vydávají inovované varianty svých legendárních systémů. Za zmínku stojí například znovuzrozená zařízení SNES, SEGA Mega Drive nebo Atari VCS. Švédský designér Love Hultén tento trend již několik let posouvá ještě na zcela novou úroveň.

Ve své dílně totiž ručně vyrábí dřevěné herní konzole a automaty, do kterých dosazuje pokročilejší systémy pro co nejlepší hraní ikonických her, které před 40 lety měnily herní průmysl. To celé zaobaluje do retro stylu a nabízí ve velmi limitovaných počtech za ceny, které si mohou dovolit patrně jen ti nejvěrnější fanoušci.

062718_REDSHARKBIKES_2

Přečtěte si takéBývalý designér BMW navrhl stylové vodní kolo v podobě trimaranuBývalý designér BMW navrhl stylové vodní kolo v podobě trimaranu

R–KAID–R

Jeden z nejikoničtějších produktů z Hulténova portfolia je R–Kaid–R, tedy přenosná arkádová konzole ve tvaru malé zavíratelné dřevěné skříňky. Uvnitř ní se vedle displeje skrývá herní osazení ve formě joysticku, osmi funkčních tlačítek a červené kontrolky, díky kterému si hráč může zavzpomínat na kultovní pecky jako například Pac-Man nebo vesmírnou střílečku Asteroids od Atari, a to až sedm hodin vkuse na jedno nabití.

070118_LOVEHULTÈN_2

R–Kaid–R dokáže pojmout až 10 tisíc emulovaných her, které se do něj nahrávají pomocí USB. Vzhledem ke kompaktnímu provedení se pak celá konzole dá snadno přenášet a díky odolnému dřevu by si měla dlouhodobě zachovat svůj retro vzhled.

Základní cena je stanovena na 2 499 € (~ 65 000 Kč) včetně možnosti volby z různých nabízených barevných provedení.

PIXELKABINETT 42 V2.0

Pro příznivce klasických herních automatů, které zažily boom v 80. letech, je tady luxusní obdoba pod označením Pixelkabinett 42. Díky dvojici herních ovladačů, respektive joystickům a čtyřem tlačítkům, je tato mašinka určena pro dva hráče, kteří si na ní mohou užívat až stovku ikonických her v čele s počiny jako Sonic the Hedgehog či Mortal Kombat.

070118_LOVEHULTÈN_7

Pixelkabinett 42 je od základu inspirován starými industriálními automaty s vesmírnou tématikou. To dokazuje decentní svítící planetárium umístěné v přední části a reproduktor na hrací ploše v podobě planety Saturn. Součástí je také příklopný dřevěný prvek.

070118_LOVEHULTÈN_4

Základní cena činí 3 599 € (~ 93 600 Kč), přičemž si zájemce může za příplatek zažádat o přidání počítačového systému pro rozjetí aktuálnějších her. Nechybí ani možnost výběru z různých barev.

PET DE LUX

Oproti výše uvedeným zařízením je PET De Lux poněkud odlišný. Jedná se o produkt, který designově vychází z legendární počítačové řady PET od společnosti Commodore, nicméně s důrazem na hry. Uvnitř tohoto „počítače“ se totiž skrývá moderní systém, díky němuž mohou hráči emulovat svá oblíbená herní díla z Commodore64 či NES. K tomu mohou využívat dva bezdrátové joysticky, které jsou součástí balení.

070118_LOVEHULTÈN_1

PET De Lux se již oficiálně neprodává, nicméně je možné kontaktovat Hulténa a zeptat se jej na bližší informace. Vzhledem k jeho byznysovému přístupu je totiž dost možné, že tento ikonický kousek znovu vyrobí.

CARY42

Konzole Cary42 je sourozencem zařízení R–Kaid–R, avšak s tím rozdílem, že je určená pro dva hráče. Opět se tak nabízí hraní kultovních děl jako Metal Slug, Gauntlet či Contra s možností si ukládat do knihovny tisíce dalších her, a to na rozměrově větší ploše než u R–Kaid–R.

070118_LOVEHULTÈN_3

Cena u Cary42 není zveřejněna (pravděpodobně vyprodáno).

ORIGINX

Nejnovějším přírůstkem do Hulténovy nabídky je herní automat s označením OriginX, který je určen pro připevnění na zeď. Jeho žluté tělo z ořechového dřeva a hliníkový prostor s tlačítky, kontrolkami a dvěma joysticky vychází z legendární automatu, jenž byl určen pro hraní arkádovky Pong.

or1

Pong však není jedinou hrou, kterou je možné na OriginX hrát. Díky podpoře emulátoru MAME včetně USB portu lze na této mašince rozjet takřka jakékoliv dílo. To doplňuje i možnost implementace takzvaného rozhraní JAMMA, díky němuž lze počet her ještě rozšířit.

Základní cena se pohybuje na hranici 2 899 € (~ 75 400 Kč) a stejně jako předchozí konzole a automaty, i OriginX je velmi limitovaný.

070118_LOVEHULTÈN_6

Celé portfolio Loveho Hulténa včetně dřevěných inovací hudebních zařízení či původního Macintoshe od Applu je dostupné na jeho oficiálních stránkách.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym