Startup na půjčování elektrických koloběžek Spin míří do Evropy. Dostat se má i do Česka

Filip HouskaFilip Houska

0Zobrazit komentáře

Elektrické koloběžky v posledních měsících doslova zahltily americká města a pomalu se blíží do Evropy. Z tria nejzásadnějších startupů Bird-Lime-Spin se na evropské území zatím dostal pouze Lime, který před pár dny spustil svou službu v Paříži, nicméně nezaostává ani Bird, jenž vstup do Evropy ohlásil začátkem června. Nově však má do evropských měst vstoupit také Spin, a to velmi pravděpodobně i do Česka.

Chystanou expanzi potvrdil pro CzechCrunch Cam Mullen, který má ve Spinu na starosti globální rozvoj. Vedle toho, že se má služba, díky níž si uživatelé mohou po platbě 1 dolaru v aplikaci odemknout elektrickou koloběžku a za 15 centů na minutu jezdit, v následujících měsících dostat do nejprofitabilnějších zemí Evropy, zvažuje Spin spuštění i v Praze. Dle slov Mullena považují právě hlavní město České republiky za jedno z ideálních kandidátů pro tuto formu přepravy.

071018_SPIN_1

Uvedené přesvědčení má vycházet z jejich interních analýz, kde se brala v potaz jak infrastruktura a podmínky pro „přežití“, tak s tím související poptávka po alternativních typech městské přepravy. To se však nemá týkat pouze Prahy, ale také dalších českých měst, které Spin blíže nekomentoval. Jak ale startup, který na investicích zatím nasbíral 8 milionů dolarů a který figuruje vedle měst také v amerických univerzitních kampusech, dodal, vše záleží na schválení příslušnými úřady. Neznámý je také časový horizont spuštění či pilotní počet těchto černo-oranžových koloběžek.

Chaos i v evropských městech?

Koloběžky na elektrický pohon se staly tak oblíbeným dopravním prostředkem, až ve vybraných městech začaly být na škodu. Konkrétně v San Franciscu, Los Angeles či San Jose působí poměrně velký chaos v ulicích, kde je lidé nechávají volně pohozené (z čehož však mohou těžit takzvaní dobíječi, kteří si nabíjením koloběžek přivydělávají), protože žádný ze startupů nemá vlastní stojany.

080717_VIRGINGALACTIC-VSSUNITY_MP

Přečtěte si takéVirgin Galactic bude startovat vesmírné mise s lidskou posádkou z nového kosmodromu v ItáliiVirgin Galactic bude startovat vesmírné mise s lidskou posádkou z nového kosmodromu v Itálii

Nyní je otázkou, zdali evropská města dokáží výhledově počty koloběžek zkorigovat, aby nebyla vystavena podobném osudu jako ta americká. Je však nutné dodat, že v USA vedle Spinu působí i zmíněný Bird nebo Lime, tudíž množství dostupných kusů je zákonitě vyšší, než tomu bude na začátku v městech Evropy.

Bird scooter

Elektrické koloběžky startupu Bird

Foto: Spin; Bird

Diskuze (0)

Novinka

Anonym