Petr Nálevka: Evropská komise výrazně zasáhla do konkurenčního boje Googlu a Applu. V neprospěch Googlu

Petr NálevkaPetr Nálevka

0Zobrazit komentáře

Český indie mobilní vývojář Petr Nálevka, který je autorem celosvětově populárních mobilních aplikací Sleep as Android (17 milionů stažení) nebo Twilight (6 milionů stažení), komentuje aktuální kauzu ohledně pokuty, kterou Evropská komise uvalila na společnost Google kvůli systému Android. Dle té má americký gigant zaplatit v přepočtu 112 miliard korun, a to kvůli údajnému porušování antimonopolních pravidel.

Evropská komise výrazně zasáhla do konkurenčního boje Googlu a Applu na poli operačních systémů v neprospěch Androidu. Je to špatná zpráva pro uživatele, výrobce, vývojáře i pro svobodu podnikání v EU.

Googlu se s Androidem povedl husarský kousek. I přesto, že systém na rozdíl od konkurence plně otevřel, z čehož výrazným způsobem profitoval celý trh mobilních technologii, tak si zároveň podržel určitou kontrolu. Výrobcům telefonů umožňoval implementovat jeho služby jako balík systémem všechno, nebo nic.

Výrobci sice stále měli možnost volby mezi Androidem s Google službami a čistým open-source Androidem, ale hlavně díky vysoké kvalitě služeb od Googlu v drtivé většině případů implementovali první variantu. Uživatelé přitom velice jednoduše mohli služby Googlu z Androidu odinstalovat a používat místo nich konkurenci.

google

Sídlo Googlu v irském Dublinu

Tento systém umožňoval Googlu na jedné straně více kontrolovat uživatelský zážitek na Androidu, ale také mu dával možnost elegantně monetizovat Android prostřednictvím svých služeb. Díky tomu mohl do Androidu investovat, inovovat ho a zároveň za něj nemuseli výrobci a tím i uživatelé platit. Zkrátka win-win. 

kingdom-come-deliverance

Přečtěte si takéStředočeský kraj vydal brožuru, se kterou můžete projít Posázaví po stopách české hry Kingdom Come: DeliveranceStředočeský kraj vydal brožuru, se kterou můžete projít Posázaví po stopách české hry Kingdom Come: Deliverance

Evropská komise si teď na Google došlápla podobně jako kdysi na Microsoft a Internet Explorer. Ale tam podobnost končí. Oproti zastaralému Exploreru patří googlovské služby ke špičce na trhu. Jako mobilní vývojář vidím obrovský rozdíl v kvalitě mezi obchodem Google Play a alternativními obchody s aplikacemi. Naprostá většina technických problémů, které musíme denně řešit, naopak pochází právě z různých nepovedených úprav Androidu výrobci.

Celé údajné porušení zákona je přitom ušité Googlu na míru. To, co je pro jiné běžná praxe na trhu, je v případě Googlu problém hodný rekordní pětimiliardové pokuty (v dolarech). Odůvodnění? Evropská komise rozlišuje mezi vertikálně integrovanými výrobci jako Apple nebo Blackberry a Googlem, který systém jen licencuje, a tvrdí, že si kvůli rozdílnému přístupu nekonkurují. Snad každý, kdo se mobilními technologiemi trochu zabývá, ví, že iOS od Applu a Android od Googlu jsou hlavní a vážní konkurenti na trhu mobilních platforem. 

viden-apple-13

Apple Store

Další důvod pro dvojí metr je podle komise dominantní postavení Googlu na poli vyhledávačů. Pro dominantní firmu platí přísnější podmínky i přesto, že Google dosáhl svého postavení hlavně kvalitou služeb. To je dobře vidět na tržním podílu vyhledávačů na desktopu. I přesto, že desktopu stále kraluje Microsoft se svými Windows a předinstalovaným Bingem, tržní podíly Bingu na vyhledávání z desktopu jsou minimální.

V dalších měsících bude záležet hlavně na Googlu, zda se mu podaří splnit podmínky komise a zároveň minimálně ohrozit celý ekosystém Androidu. Můžeme si jen přát, aby se mu to podařilo, aniž by došlo k větší fragmentaci jeho mobilního operačního systému. Google bude ale muset najít jiný (pravděpodobně méně efektivní) model a rozdíl v efektivitě zaplatí všichni včetně výrobců, vývojářů a samozřejmě uživatelů. 

Zpráva, kterou komise vyslala trhu, je jasná. Operační systémy je nutné buď otevřít úplně, nebo úplně uzavřít, jinak na vás EU klekne. Takže ke škodě všech můžeme v budoucnu čekat spíše uzavřená řešení.

pixel

Mobilní telefon Google Pixel

Diskuze (0)

Novinka

Anonym