Otrávil se mu pes, a tak pro něj stvořil zdravý jogurt. Dnes zakladatel českého startupu Yoggies vyrábí i zdravé granule

Nela VítováNela Vítová

Yoggies-1
0Zobrazit komentáře

Sortiment společnosti Yoggies, kterou založil před několika lety Jiří Švihálek, začínal u probiotických jogurtů. Dnes již prodává i konzervy či za studena lisované granule bez obsahu chemie a obilí. Tento příběh však začal úplnou náhodou, když se mu v lese otrávil jeho pes Roxy, protože snědl něco, co neměl.

Pes otravu sice přežil, ale neznámý jed mu poničil trávící trakt a imunitní systém natolik, že jeho tělo odmítalo vstřebávat prakticky jakoukoliv potravu. Po vyzkoušení různých druhů „nejkvalitnějších“ krmiv i čistě syrové stravy se majitel začal sám zajímat o fungování zažívání psů, což ho přivedlo k myšlence vytvořit něco, co Roxymu pomůže. Vzhledem k tomu, že věděl, jaké účinky mají jogurty na lidské zažívání, ho napadlo vytvořit speciální jogurt, který dosáhne podobného efektu také u psů.

Po dvou měsících výroby doma vytvořil první jogurt, který se osvědčil nejen u Roxyho, ale i jiných psů natolik, že se rozhodl nápad rozšířit mezi veřejnost. Dnes jogurty a další zvířecí pamlsky prodává právě pod již zmíněnou značkou Yoggies.

jogurt pro psy

Jogurt pro psy a kočky

Probiotika a mléko jako klíčové přísady

Hlavním rozdílem mezi obyčejným lidským jogurtem a tím určeným pro psy je obsah speciálních probiotik vyvinutých pro psy a kočky, které jsou pro jejich zažívání vhodné. Střevní mikroflóru mají totiž psi a kočky velmi podobnou. Probiotika jsou živé organismy, které zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry a působí pozitivně na zažívání. Ty jsou pro psa (i člověka) naprosto přirozené a potřebné, proto by je vyvážená strava měla obsahovat.

Další důležitou složkou je mléko. Na základě faktů i konzultací s odborníky přišel Jiří Švihálek na to, že nejvhodnějším mlékem pro zdraví psa je díky své výživnosti mléko ovčí. To také použil k výrobě úplně prvního jogurtu, který sám vyráběl v domácím jogurtovači za použití speciálních mléčných kultur. Jenže při vývoji jogurtu nastal jeden problém. Zjistil, že pes ani kočka neumí trávit laktózu, která může být někdy spouštěčem průjmových onemocnění. I to se však nakonec podařilo s odborníky vyřešit a jogurty se dnes již vyrábějí bez laktózy. Postupem času si firma dokonce nechala jogurt pro psy a kočky patentovat.

jerry-javornicky-mm

Přečtěte si takéJerry Javornický z českého startupu SpaceKnow: Naše služby využívají i Bloomberg nebo JP MorganJerry Javornický z českého startupu SpaceKnow: Naše služby využívají i Bloomberg nebo JP Morgan

O kvalitní zvířecí stravu je zájem

Výroba čerstvého jogurtu probíhá na biofarmě na Vysočině, v těsné blízkosti zdrojů kvalitního mléka. Spousta mléka ovčího je však dovážená ze zahraničí, protože toho v Čechách dostatek není.

Šéf Yoggies tvrdí, že zájem o kvalitní zvířecí stravu se stále zvyšuje. Ostatně to potvrzují to čísla: firma dnes vyrobí měsíčně zhruba 10 tisíc jogurtů, které pak k zákazníkům a jejím zvířecím miláčkům putují ve speciálních polystyrenových boxech. Jogurty totiž musí být neustále chlazené, a to jak při skladování, tak při doručování – a právě v polystyrenových boxech vydrží v chladu jeden den, který je na transport potřeba.

yogg

Granule Yoggies

Zlepšování psího života

Jiří Švihálek chtěl ovšem zdraví svého psa nejen nadále udržet, ale i zlepšovat. Zjistil však, že klasické granule Roxymu nesvědčí. Na základě informací, které už nějakou dobu sbíral od veterinářů a chovatelů, se dozvěděl více o tzv. B.A.R.F., což ve volném překladu z angličtiny znamená „kosti a syrová potrava“, která je pro psy vhodná a přirozená. Rozhodl se proto postavit stravu pro Roxyho právě na B.A.R.F., který mu také vyhovoval nejvíce.

Právě tady pak došlo k vytvoření úplného základu receptur za studena lisovaných granulí vyrobených ze syrových surovin, které se pouze důkladně vysuší, rozemelou a vylisují. Takové granule pak mají přirozený obsah přírodních vitamínů, vlákniny i dalších potřebných živin.

yogg22

Sortiment Yoggies

Po důkladném vyzkoušení na svém mazlíčkovi i psů svých známých se nakonec Jiřímu Švihálkovi podařilo v roce 2016 prodat první balení granulí Yoggies. Pak už mu chybělo „pouze“ najít to správné místo pro výrobu. Takové, kde budou pracovat lidé se stejným vztahem k psům, jako má on sám. Jeho cesty po Evropě skončily v Německu, kde z výběru devíti fabrik nakonec vybral tu s adekvátní výrobní technologií, dlouholetou zkušeností a zaměstnanci, kteří byly na stejné vlně jako sám zakladatel. V Německu představil svou myšlenku i první recepturu, kterou následně ve spolupráci ještě patřičně upravili a v této podobě se právě dnes vyrábí.

Jednou z unikátních součástí granulí Yoggies jsou právě probiotika, která jsou pro psa naprosto přirozená a zajišťují jeho správné trávení i posilování imunitního systému. Receptura se tím vrací k naprosté přirozenosti psa lovit a žrát vnitřnosti zvířat, jež právě těchto látek obsahují spoustu.

jogg2

Eshop

Ekologické i vegetariánské balení

Dnes již „BARFuje“, tedy krmí psa syrovou potravou, mnoho chovatelů. „A proto jsme společně s kolegy vymysleli a vyvinuli granule bez masa jako vyváženou a plnohodnotnou přílohu k masu. I tato příloha bude obsahovat probiotika,“ slibuje Švihálek.

Zakladatel firmy vysvětluje, že spousta psů v dnešní době trpí různými nemocemi jater a ledvin, které jim mnohdy nedovolují požívat živočišné proteiny. Připravovanou novinkou granulí bez masa pak lze krmit i tyto psy. Samozřejmostí však je, že tento styl krmení je třeba konzultovat s veterinářem, aby pes dostal skutečně to nejlepší, co jeho tělo potřebuje. 

Yoggies však nechtějí být pouze o kvalitní stravě jako takové, byť je to pochopitelně klíčový bod celé firmy. „Naší odpovědností je vyrábět zdravá krmiva pro psy, ale chovat se zodpovědně i k prostředí ve kterém žijeme,“ říká Švihálek. Proto jsou granule i další krmiva baleny v ekologickém papírovém balení, které nezajišťuje pouze ohled na přírodu, ale především „zdravost“ granulí. Plastové obaly totiž často obsahují tzv. změkčovadla, neboli ftaláty, které díky tukům obsaženým v krmivech přestupují do krmiv a při dlouhodobém působení mohou být spouštěčem různých nemocí, u psů například rakoviny.

yoggies4

Zakladatel startupu Jiří Švihálek

Kromě granulí dnes v sortimentu Yoggies najdeme také konzervy a pamlsky, které neobsahují umělé vitamíny, cukr, chemické konzervanty či obiloviny. Jiří Švihálek si stojí za svou filozofií „zdraví začíná v misce“, a proto si přeje, aby lidé svým psům servírovali pouze kvalitní stravu.

Společnost se v procesu rozšiřování sortimentu později rozhodla vyrábět stravu určenou také pro kočky. Zákazníci mohou produkty značky Yoggies koupit online, ale také na veterinách a ve specializovaných obchodech pro zvířata po celé České republice i na Slovensku. „Naši čtyřnozí přátelé nás nikdy nezradí ani nepomluví a můžeme se jim svěřit s čímkoliv, a proto si zaslouží naši lásku i tu nejlepší péči,“ dodává Švihálek.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym