Facebook odhaluje, jaká jsou jeho pravidla pro blokaci a mazání zájmových skupin a stránek

Nela VítováNela Vítová

mark
0Zobrazit komentáře

Během soudního řízení, které Facebook podstoupil v nedávné době, nebylo schopno vedení největší sociální sítě světa podat jasné vysvětlení toho, jakým způsobem rozhoduje o mazání různých druhů stránek či zájmových skupin při nesplnění obecných pravidel. Ve slyšení, které proběhlo tento týden, a ve kterém se jednalo především o filtrování obsahu největší lídrů v oblasti sociálních sítí, měli zástupci komentovat krajní meze a snažili se veřejně vysvětlit, dle čeho třídění probíhá.

V úterý proběhlo slyšení před Justičním výborem Sněmovny reprezentantů USA týkající se filtrování informací a obsahu tří největších sociálních sítí světa. Zástupci Facebooku, Twitteru a YouTube měli za úkol objasnit, podle jakých pravidel platformy zajišťují třídění informací. Právě samotný Facebook, který před pár měsíci čelil slyšení kvůli ochraně dat svých uživatelů, nebyl schopen vysvětlit přesný způsob, jakým sociální síť zakazuje nevhodný obsah kolující z fanouškovských stránek či skupin.

Technologický magazín Engadget podle informací o průběhu slyšení napsal: „Facebook nedokáže rozhodnout o tom, kdy má být stránka zakázána“. Dle webu Motherboard, který tvrdí, že získal přístup k interním informacím Facebooku, sociální síť rozhodnout o zakázu stránky umí, svá pravidla pro určování však prozatím nesdílela s veřejností. Motherboard dále napsal, že získané dokumenty stanovují hranici pro zákaz různých druhů informací a zveřejňovaného obsahu i způsob pro filtrování zpráv.

zuckerbergkongres

Zakladatel Facebooku, Mark Zuckerberg, během výpovědi u Kongresu Spojených států amerických

Podle jednoho z psaných pravidel Facebooku se musí správce dané stránky dopustit 5 přestupků v časovém rozpětí 90 dní, aby došlo ke smazání stránky. Další alternativa říká, že ke smazání stránky dojde v případě, kdy alespoň 30 % obsahu sdíleného jejími členy během posledních 90 dní narušuje zásady chování určené Facebookem. Dle získaných dokumentů se stejné pravidlo týká i zájmových skupin.

bob-iger

Přečtěte si takéDisney za 71 miliard dolarů kupuje 21st Century Fox, stojící například za seriálem SimpsonoviDisney za 71 miliard dolarů kupuje 21st Century Fox, stojící například za seriálem Simpsonovi

Nařízení také říkají, že ke smazání profilu musí dojít tehdy, pokud uživatel zveřejní 5 a více příspěvků, které vykazují určité známky nenávistné propagandy vůči osobám či skupinám, nevhodné fotografie či další s tím související přestupky. Motherboard však sám tvrdí, že ačkoliv informace byly získané nedávno, Facebook svá pravidla pravidelně mění. Není tedy úplně jasné, zda to samé platí například dnes. Ve velké míře to však záleží na konkrétním případu a na lidech pověřených tříděním, kteří rozhodnou, zda se jedná o informaci či fotografii porušující pravidla.

facebook_1214_1

Některé stránky se stále pohybují na hranici

Jedním z případů, který se stále pohybuje na hranici, a vedení Facebooku si není jisté, zda by mělo dojít k jejímu smazání, je stránka s názvem InfoWars. Ta pravidelně zveřejňuje informace z celého světa pocházející z různých zdrojů, které si často vzájemně odporují nebo nedávají smysl a veřejně se vedou debaty o tom, zda se jedná o pravdivé informace či o „fake news“, Facebook však prozatím tvrdí, že stránka nezpůsobuje žádnou škodu, a proto nechce narušovat svobodu slova.

Tento týden na svém twitterovém účtu napsal: „Věříme, že zákaz těchto typů stránek by byl v rozporu s obecnými pravidly svobodného vyjádřování.“

infowars

Pravidla se však netýkají pouze „fake news“ či obsahu zveřejňující násilí, velkým tématem je i sexuální obsah, který se na sociální síti ve velkém množství objevuje. Jiný dokument Facebooku říká, že by mělo dojít ke smazání zájmové skupiny či veřejné stránky, která vykazuje více než dva znaky nevhodného sexuálního chování. To se může týkat popisku stránky, fotografie otevřeně zveřejňující sexuální chování či příspěvku, který dokonce zveřejňuje kontakt či lokaci.

V tomto případě platí stejná pravidla, jako je tomu u výše zmíněného. Ke smazání dojde tehdy, pokud stránka porušuje pravidla více než 30 % svého obsahu či pokud její správce zveřejní více než 5 nevhodných příspěvků. Podle informací se však hranice pro smazání může vždy lišit podle typu příspěvku, o který jde a samozřejmě také podle úrovně porušení.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym