Do Prahy vstupuje finská služba na doručování jídla Wolt. Bude konkurovat Dáme jídlo

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

woltcou
0Zobrazit komentáře

V pátek 20. července do Prahy oficiálně vstoupí jedna z největších evropských služeb na doručování jídla Wolt. Finský startup u nás není tolik známý, ale Česká republika se stane již desátou zemí, kde bude od svého založení v roce 2014 působit. Wolt slibuje skvělý zákaznický servis a férové podmínky pro kurýry.

V rámci mobilní a webové aplikace bude zpočátku k dispozici téměř 50 partnerských restaurací. Původem finská služba, která vládne hlavně v severských zemích, bude zatím fungovat v centru Prahy, konkrétně na Vinohradech, Letné, v Holešovicích, Karlíně, ale také v částech Žižkova a Smíchova.

woltapp

Vše ve Woltu funguje tak, jak bychom od služby na doručování jídla očekávali. V mobilní aplikaci (i na webu), která za své provedení získala ocenění od Applu, si budete moci objednat kurýra, jenž vám jídlo přiveze domů. Můžete si ale svou objednávku přes Wolt v restauraci také sami vyzvednout, případně na místě jídlo rovnou sníst.

„Praha je pro expanzi Woltu dalším logickým krokem. Progresivní a ctižádostiví lidé, ale také neskutečně různorodá a rychle rostoucí food scéna,“ říká Marianne Vikkula, ředitelka expanze Woltu, který má po Evropě již přes 900 tisíc registrovaných uživatelů a působí ve více než 25 evropských městech, konkrétně ve Finsku, Dánsku, Švédsku, Norsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Gruzii a Maďarsku.

damejidloceo

Přečtěte si takéDameJidlo.cz spouští v Praze a Brně novou funkci pro dovážku do piknikových místDameJidlo.cz spouští v Praze a Brně novou funkci pro dovážku do piknikových míst

„Nabídneme jednoduchý a příjemný způsob, jak si objednat to nejlepší jídlo ve městě až ke dveřím. Oceňovaná aplikace, bohatý výběr z těch nejoblíbenějších restaurací, doručení za půl hodiny a k tomu rychlá, lokální zákaznická podpora. Věříme, že jde hlavně v této sféře o silný koktejl, na který si Pražané rádi zvyknou,”​ dodává David Krátký, marketingový manažer Woltu pro Českou republiku.

Wolt už v České republice v posledních týdnech svou službu testoval, od pátku 20. července ale startuje naplno. V první fázi má nasmlouvaných téměř 50 restaurací, které zahrnují například populární Dish, Wokin, Salt’n’Pepa Kitchen, Burrito Loco, Casa de Carli, Forky’s, artic Bakehouse, Modrý zub nebo třeba síť vietnamských restaurací Banh-Mi-Ba.

Konkurence Praze prospěje

„Wolt vnímáme jako závan svěžího větru na trhu doručování jídla v České republice. Moderní uživatelské prostředí a důraz na kvalitní produkty je to, co tady chybělo,“ říká Petr Míšek, generální ředitel Banh-Mi-Ba, a jeho slova potvrzují i jiní provozovatelé. Dosud totiž v Praze na doručování jídel z restaurací fungovalo pouze Damejidlo.cz, jemuž by mohla nová konkurence prospět.

woltw

Wolt navíc není jediný, kdo do Prahy míří. Konkurenci pro dosavadního monopolistu Dáme jídlo vytvoří také Uber se svou doručovací službou Uber Eats. Pro ni má připravený český web, ale zatím nechce komentovat, kdy přesně do Prahy vstoupí. Dle našich informací by to mělo být v nejbližších týdnech.

Prozatím tak ani není jasné, jakou strategii Uber Eats v Česku zvolí. U Woltu můžeme očekávat důraz na selekci kvalitních restaurací na základě doporučení, což by mohla být pro mnoho lidí výhoda právě proti Dáme jídlo, kde je dnes již přes dva tisíce restaurací a ne vždy se daří držet vysoký standard, ať už co se týče samotného jídla nebo jeho doručení.

Na druhou stranu česká služba funguje ve 167 městech, Wolt zatím bude působit jen v Praze. Kromě jiného nabídne také sledování aktuální pozice kurýra na mapě.

wolt-zakaznici

Partnerští kurýři a kurýrky Woltu budou jídlo doručovat v tepelně regulovaných boxech, a to na kolech, skútrech a v autech. Doručení bude trvat okolo 30 minut včetně přípravy jídla a bude začínat na 49 korunách. Při startu pak právě kurýry Wolt pochopitelně hledá, ať už brigádníky nebo zaměstnance na plný úvazek. Všem přitom garantuje minimálně 160 korun na hodinu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym